7-jarige naar Real: de nieuwe Messi?

De Spaanse voetbalclub Real Madrid heeft zich versterkt met een 7-jarig talent uit Argentinië. Dat maakte de ‘Koninklijke’ gisteren bekend.

Leonel Angel Coira, roepnaam Leo, meldt zich op 6 september voor het eerst op de training bij Real Madrid. Real zou Coira nu al hebben vastgelegd omdat ook stadgenoot Atlético belangstelling zou hebben voor het talent.

Coira, over wie al een Facebookpagina bestaat met foto’s van zijn bezoek aan Real, heeft landgenoot en sterspeler Lionel Messi als idool, vertelde hij vorige week in de Argentijnse sportkrant Ole. Net als de beroemde balgoochelaar van FC Barcelona, aartsrivaal van Real Madrid, zegt het grote talent „liever een pass” te geven dan zelf een doelpunt te maken.

Leonel Angel Coira is niet de enige in de familie met voetbaltalent. Zijn oudere broer speelt al in de Spaanse competitie, voor Real Valladolid. De familie Coira verhuisde drie jaar geleden al naar Madrid. Zijn vader Miquel traint een plaatselijke jeugdploeg waarin ook zijn zoon Leonel Angel speelde. Een scout van Real Madrid nodigde het talent uit voor een proeftraining, waarna een overeenkomst voor een jaar werd gesloten.

Het aantrekken van Leonel Angel Coira onderstreept de tactiek van Europese topclubs om voetbaltalenten op zo jong mogelijke leeftijd vast te leggen en zo een hoge transfersom te ontlopen. Clubs omzeilen de regelgeving op dat gebied door te doen alsof het talent wegens het werk van een van de ouders is verhuisd.

De rivaliserende topclubs Real Madrid en FC Barcelona hebben alleen in hun thuissteden al tientallen scouts die op zoek zijn naar potentiële sterren. De tactiek heeft zich in het verleden bewezen. Zo haalde Barcelona Messi al als tiener weg bij Newell’s Old Boys. Iker Casillas, aanvoerder en doelman van Real, kwam als 9-jarige terecht bij de club uit Madrid. (AP)