Woede over antidrugscampagne met Winehouse

De antidrugscampagne van de jongerenafdeling van de SVP. Beeld SVP

Zwitserse fans van Amy Winehouse zijn woedend op de Zwitserse Volkspartij (SVP). De partij gebruikt een afbeelding van de overleden zangeres in een antidrugscampagne. Naast een foto van een duidelijk onder invloed verkerende Winehouse staat de tekst ‘Nee tegen legalisering van drugs’.

De campagne is bedacht door een lokale jongerenafdeling van de rechts-populistische partij. Fans van Winehouse noemen hem smakeloos en walgelijk. De SVP-jongeren snappen de kritiek niet zo. “De dood van Amy schotelt ons een bittere realiteit voor die andere partijen niet willen zien, namelijk de schadelijke gevolgen van het gebruik van drugs”, zegt Grégory Logean tegen de Zwitserse internetkrant The Local.

“Niet onze methode is schokkend, de realiteit is schokkend”, vervolgt Logean. “Wij laten een foto zien die iedereen kent. Winehouse was niet alleen bekend door haar muziek, maar ook, en vooral, door haar drugsgebruik.”

De SVP staat al langer bekend om haar omstreden campagnes. Zo was er eerder een poster waarop een zwart schaap het land wordt uitgetrapt. In een antiminarettencampagne was de landkaart van Zwitserland bezaaid met minaretten en kijkt een vrouw in boerka de kiezers dreigend aan.
Winehouse overleed op 23 juli op 27-jarige leeftijd. De zangeres kampte al jaren met een alcohol- en drugsverslaving, maar het is nog niet bekend of die haar fataal werden. De resultaten van het toxicologisch onderzoek worden later deze maand verwacht.

"Een andere controversiële poster van de SVP. Foto AFP / Fabrice Coffrini"Een andere controversiële poster van de SVP. Foto AFP / Fabrice Coffrini

    • Lex Boon