Wit-Rusland arresteert activist

In Wit-Rusland is de vooraanstaande mensenrechtenactivist Ales Beljatski gearresteerd. Dat is dit weekeinde bekendgemaakt. Volgens mensenrechtenorganisatie Viasna, die door Beljatski wordt geleid, is hij opgepakt wegens zijn hulp aan politieke gevangenen en critici van het regime. Viasna levert al sinds het aan de macht komen van president Loekasjenko in 1996 juridische bijstand aan duizenden Wit-Russen die op grond van hun kritiek op diens autoritaire regime gevangen zitten.

Beljatski werd donderdagavond op straat in de hoofdstad Minsk aangehouden door leden van de financiële politie op beschuldiging van het verzwijgen van buitenlandse inkomsten van zijn organisatie. Het is Viasna al jaren verboden om in Wit-Rusland westerse giften te ontvangen. Daarom zou Beljatski dat geld in buurland Litouwen hebben gestald.

Viasna heeft felle kritiek op de Litouwse regering, omdat die inlichtingen over Beljatski’s activiteiten in dat land aan de Wit-Russische politie heeft verschaft. Op grond van die inlichtingen zou een aanklacht tegen hem zijn opgesteld.

Het Litouwse ministerie van Justitie zegt niet te hebben geweten dat Wit-Rusland die informatie zou gebruiken tegen een lid van de oppositie. In het vervolg zegt het geen juridische informatie meer aan Wit-Rusland te zullen verschaffen.

In 2003 verloor Visna zijn registratie, nadat het berichtte over stembusfraude tijdens de presidentsverkiezingen. Sindsdien valt de politie regelmatig het kantoor van de organisatie binnen, waarbij medewerkers worden geïntimideerd. Maar de organisatie zet zijn werk voort. Zo rapporteerde Viasna uitvoerig over het neerslaan van de recente golf stille en in iddels verboden protesten.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en de Duitse hoge regeringscommissaris voor de mensenrechten hebben de arrestatie van Beljatski veroordeeld.