Wie zijn de leiders?

De huidige emir van Al-Shabaab is Ibrahim al-Afghani, lid van de noordelijke Isaaq-clan. Hij omringt zich met nogal wat buitenlandse jihadisten. Militaire bevelhebber was, tot hij op 8 juni jl. werd gedood, Fazul Abdullah Mohamed. Hij kwam uit de Comoren, werd in 2009 door Osama bin Laden aangesteld als Al-Qaeda’s leider in Oost-Afrika en verschool zich jarenlang in Somalië. De financier en ‘manager’ van Al-Shabaab, Sheikh Mohamed Abu Faid, is geboren in Saoedi-Arabië. Hoofd veiligheid en training is de Pakistaan Abu Musa Mombasa. In de leiding zit ook een Amerikaanse bekeerling, Abu Mansur Al-Amriki (echte naam: Omar Hammami), die verantwoordelijk is voor financiën, de rekrutering van buitenlandse strijders en propaganda. De Soedanees Mahmud Mujajir rekruteert plegers van zelfmoordaanslagen.

Op 1 februari 2010 verklaarde Al-Shabaab voor het eerst dat het sterke banden heeft met Al-Qaeda.