Wall Street duikt in de min na opening - Dow Jones 1,7 procent lager

Toeristen poseren voor het zwaar beveiligde gebouw van de New York Stock Exchange in Wall Street. foto VINCENT MENTZEL . USA. New York City, 26 april 2011 De New York Stock Exchange in Wall Street. Foto NRC / Vincent Mentzel

Wall Street opende vanmiddag, naar verwachting, met forse verliezen. De Dow Jones stond na een minuut handelen 1,7 procent lager en de Nasdaq opende met een verlies van 3,4 procent.

De Amerikaanse aandelenmarkt reageert op de afwaardering van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten door Standard & Poor’s afgelopen zaterdag. De kredietbeoordelaar verlaagde de triple A-status naar AA+. Dit was de eerste keer in de geschiedenis dat de VS deze status verloren.

Afgelopen weekend reageerden de beurzen in het Midden Oosten ook hevig op deze afwaarding. Vrijwel alle beurzen in de regio sloten af met forse verliezen.

Daarnaast reageren de beurzen op Wall Street op de ontwikkelingen in de eurozone. Gisteren kondigde de Europese Centrale Bank (ECB) aan dat het actief, naast Ierse en Portugese, ook Spaanse en Italiaanse staatsobligaties gaat opkopen. Dit om de koersen te ondersteunen en de rente te beperken. Hierdoor kan worden voorkomen dat Spanje en Italië op termijn meer rente voor hun toekomstige leningen moeten betalen dan ze aankunnen.

De Aziatische beurzen sloten vanochtend ook met verlies. De Hang Seng in Hong Kong sloot uiteindelijk 2,17 procent lager en de Nikkei-index verloor ruim 2,2 procent.

Toch openden de Europese beurzen vanochtend positief, maar de stemming sloeg rond het middaguur om.

Rond 15.50 waren dit de actuele standen op de beurzen: Londen -1,4 procent, Frankfurt -2,3 procent, Parijs -1,7 procent, Milaan -0,1 procent, Madrid +0,1 procent. De Griekse beurs keldert zelfs verder na de opening van Wall Street. De Athex in Athene stond even voor vier uur meer dan 5,5 procent in de min.

Update 16.12: De Europese beurzen dalen nu toch verder vanwege de lagere opening op Wall Street. De Italiaanse en Spaanse beurs staan weer bijna een procent in de min, terwijl de andere indexen hun verlies zien oplopen. De koersen van 15.55u: Londen – 1,8 procent, Frankfurt -2,9 procent, Parijs -2,4 procent, Milaan -0,7 procent, Madrid -0,8 procent.

Volg de laatste ontwikkelingen op de beurzen op ons liveblog.

    • Hans Klis