Waarom weigert Al-Shabaab hulp?

In de afgelopen twee jaar hebben de meeste hulporganisaties voedselleveranties stopgezet aan gebieden in Somalië onder controle van Al-Shabaab. De terreurorganisatie ontkent nu ook de hongercrisis en probeert hongerigen van vluchten te weerhouden. Ze weigert hulp omdat de lokale voedselproductie dient te worden gestimuleerd. Ook eist de organisatie een te hoge belasting op de voedselhulp. Uit verscheidene geheime onderzoeken blijkt dat grote sommen geld aan de strijkstok van Al-Shabaab blijven hangen. „Het afromen van vijf procent is doorgaans geaccepteerd bij hulpoperaties, maar Al-Shabaab vraagt veel meer”, zegt een Keniaanse hulpverlener. Een intern onderzoek van een westerse hulpgroep toont dat de hulpverleners wel twintig procent van de waarde van het voedselproject aan Al-Shabaab moesten afstaan. Ook liet ze medewerkers van het Wereldvoedselprogramma ontvoeren of vermoorden.

Koert Lindijer

    • Koert Lindijer