Verzetsheldin Nancy Wake overleden (98)

(FILES) This file photo taken on March 2, 2004 shows Nancy Wake sitting in front of the Australian war memorial during a ceremony at Hyde Park corner in London. Nancy Wake, Australia's greatest World War II heroine and a prominent figure in the French Resistance known as the "The White Mouse" for her ability to evade the Germans, has died in London in was reported on August 8, 2011. Wake, who died in a London hospital on August 7, 2011 just days short of her 99th birthday, was the nation's most decorated servicewoman from WWII, holding France's Legion d'Honneur, Britain's George Medal and the US Medal of Freedom. AFP PHOTO / FILES / NICOLAS ASFOURI Nancy Wake bij het Australische oorlogsmonument tijdens een herdenkingsdienst in het Londense Hyde Park in 2004. Foto AFP / Nicolas Asfouri

De Australische spionne en Franse verzetsheldin Nancy Wake is gisteren in een verpleeghuis Londen overleden. Dat maakte de Australische premier Julia Gillard maandag bekend. Wake was 98 jaar.

Wake werd geboren in Nieuw-Zeeland, maar verhuisde toen ze twee was naar Australië. Later vertrok ze naar Europa, waar ze als journalist werkte, zo schrijft persbureau Novum. Na de inval in Frankrijk door de troepen van Adolf Hitler, verrichtte Wake koerierswerk voor het Franse verzet. De Gestapo breidde de jacht op het verzetsnetwerk uit - Wake was een van de meest gezochte personen en kreeg van de Gestapo de codenaam ‘de Witte Muis’ - en eind 1943 zag ze zich genoodzaakt Frankrijk te ontvluchten.

Wake belandde in Groot-Brittannië, sloot zich aan bij de Britse geheime dienst en keerde in 1944 per parachute terug in Frankrijk om daar als tussenpersoon te dienen tussen Londen en het Franse verzet. Voorafgaand aan de geallieerde invasie in Normandië hielp ze bij de organisatie van diverse aanvallen op Duitse installaties.

Haar werk gedurende de Tweede Wereldoorlog maakte van Wake een van de meest onderscheiden vrouwen in dienst van de geallieerde troepen. Frankrijk onderscheidde Wake met de Légion d’Honneur en vier andere medailles. Van de Verenigde Staten ontving ze de Medal of Freedom, terwijl Groot-Brittannië de George Medal aan haar uitreikte. Australië benoemde Wake in 2004 tot Companion of the Order of Australia.

    • Marije Willems