Verlies AAA-status VS kan heilzaam zijn

De afwaardering van de kredietstatus van de Verenigde Staten door Standard & Poor’s (S&P) had niet op een beter moment kunnen komen. De markten mogen dan instabiel zijn, de rente staat op een historisch dieptepunt en kopers van Amerikaanse staatsobligaties zijn er nog genoeg, nu de wereld zich schrap zet voor een nieuwe economische inzinking. Er ontstond wat onrust toen beleggers vandaag terugkeerden op de markten, maar als de kredietbeoordelaar had gewacht tot de markten in actie waren gekomen, hadden de gevolgen veel ernstiger kunnen zijn.

Het besluit van S&P had immers niet als een schok hoeven komen. De firma had geen geheim gemaakt van haar negatieve kijk op de ruzie in het Amerikaanse Congres over het schuldenplafond, dat het vertrouwen in en de kredietwaardigheid van het grootste debiteurenland ter wereld op het spel had gezet. S&P wilde een vermindering van het Amerikaanse begrotingstekort met grofweg 4.000 miljard dollar en een geloofwaardig plan om de problemen rond het tekort op de langere termijn te repareren. Geen van beide wensen is in vervulling gegaan.

Maar ondanks het feit dat er een afwaardering van de kredietstatus in het verschiet lag, zijn beleggers tijdens de onrust op de financiële markten van vorige week massaal in Amerikaanse staatsobligaties gestapt. De rente op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is naar 2,34 procent gedaald. Nu zij slechts weinig alternatieven tot hun beschikking hebben, is er méér voor nodig dan de afwaardering om de status van de VS als veilige haven onderuit te halen.

Hoe dan ook, het feit dat Fitch en Moody’s, de andere twee kredietbeoordelaars, hebben vastgehouden aan de AAA-status voor de kredietwaardigheid van de VS, kan ook helpen een uitverkoop op de kredietmarkten te voorkomen, omdat beleggers die uitsluitend de hoogst gewaardeerde obligaties mogen bezitten zich bij hun beleid ook kunnen laten leiden door Fitch en Moody’s.

Bovendien is moeilijk in te zien hoe een eventueel ander oordeel van S&P een gezonde uitwerking op de markten had kunnen hebben. Om te beginnen zou een bevestiging door S&P van de Amerikaanse AAA-status, na eerst de hakken in het zand te hebben gezet, de geloofwaardigheid van de firma hebben verwoest.

Erger nog, het zou een signaal hebben doen uitgaan naar Washington dat politieke schermutselingen zoals die van de afgelopen weken geen consequenties hebben. Het is beter dat S&P de Amerikaanse leiders met hun neus op hun eigen tekortkomingen drukt, vóórdat de mondiale markten dat doen.

De afwaardering laat de Amerikaanse politici zien dat hun onvermogen om te regeren gevolgen heeft. Als het verlies van de AAA-status nodig is om iedereen op één lijn te krijgen, is dat wenselijker dan te wachten op het moment dat de markten in woede ontsteken.

Agnes T. Crane

Vertaling Menno Grootveld

    • Agnes T. Crane