Vastgoedbaron Janssen met mes aangevallen

Tegen Jo Janssen loopt al jaren een strafrechtelijk onderzoek wegens grootschalige vastgoedfraude.

Vrijdagmiddag is een aanslag gepleegd op de 60 jarige Limburgse vastgoedbaron Jo Janssen uit Kerkrade. Hij werd voor zijn woning aangevallen door een man die hem zwaar verwondde met een mes. De vermoedelijke dader, een 39-jarige man, werd later aangehouden.

Volgens José Janssen, de echtgenote van het slachtoffer, is de dader een huurder van haar man. „Hij had een enorme achterstand met betalen van de huur en hij had te horen gekregen dat hij zijn woning moest ontruimen”, aldus José Janssen.

Tegen Jo Janssen loopt al jaren een omvangrijk strafrechtelijk onderzoek – Operatie Landlord – wegens grootschalige vastgoedfraude, witwassen van crimineel geld en hennepteelt. Zes weken geleden werd het hele gezin Janssen (echtpaar en drie volwassen kinderen) opgepakt in het kader van het onderzoek en twee weken voor verhoor vastgehouden.

De dader van de aanslag sprong vrijdag in de namiddag in de Jeep van Janssen toen hij bijna thuis was en begon meteen te steken. Hij heeft het slachtoffer zeker drie keer geraakt. Janssen is uiteindelijk hevig bloedend door zijn echtgenote naar het ziekenhuis van Heerlen gebracht. Daar ligt hij nu op de intensive care. „Mijn man is op dit moment wel aanspreekbaar maar moet voorlopig op de intensive care blijven.” De politie spreekt van een „regulier incident” dat los staat van het justitiële onderzoek.

Janssen ontkent alle beschuldigingen aan zijn adres. Een week voor de aanslag, op vrijdag 29 juli heeft hij bij de politie aangifte gedaan wegens het in zijn ogen onrechtmatige handelen van politie en justitie in zijn zaak. Bij de invallen zouden volgens Janssen door agenten geld en goederen van hem zijn gestolen.

Het Openbaar Ministerie in Maastricht zegt, ruim twee jaar na de eerste huiszoekingen, inbeslagname van dertig voertuigen en beslagleggingen op 134 panden van Janssen, nog geen idee te hebben wanneer de strafzaak begint. (NRC)