Vastgoedbaron is politie na zes jaar onderzoek wel zat

Een man met een mes stak afgelopen vrijdag in op Jo Janssen. Niet alleen justitie, maar ook een cliënt maakt jacht op de Limburgse vastgoedbaron.

De 60-jarige Johannes Jozef Hortensianus – Joep of Jo voor vrienden – Janssen meldde zich eind vorige maand op het politiebureau van Roermond. Daar deed de Limburgse vastgoedondernemer aangifte tegen de politie zelf. Al jaren zitten opsporingsdiensten met man en macht achter hem aan en Janssen kan er niet meer tegen. „Ik weet wel dat het waarschijnlijk geen zin heeft om aangifte te doen, maar ik wil een keer van me afbijten”, vertelde hij na zijn bezoek op vrijdag 29 juli.

In het proces-verbaal, dat pas na enig aandringen werd opgemaakt, verwijt Janssen de politie onder meer dat ze de afgelopen jaren „regelmatig met veel geweld” panden van hem is binnengevallen en onnodig veel schade heeft veroorzaakt. „Als men mij belt, kom ik met de sleutel”, staat in de aangifte. Volgens Janssen hebben agenten bij de invallen geld en goederen van hem gestolen.

Afgelopen vrijdag, een week na de aangifte, werd hij door zijn echtgenote zwaargewond naar het ziekenhuis van Heerlen gebracht. Janssen reed die middag langs coffeeshop Down Under in Kerkrade – een van zijn panden, vlak bij zijn woning in de Schutterstraat – toen een man bij hem in zijn Jeep sprong. Hij stak Janssen drie keer en zette het op een lopen. Janssen kon, hevig bloedend, zijn woning bereiken en alarmeerde zijn echtgenote José. De politie hield even later de vermoedelijke dader aan, een 39-jarige man.

Volgens José Janssen gaat het om een huurder. „Hij had een enorme achterstand met de huur en hij had te horen gekregen dat hij zijn woning moest ontruimen.”

Ze klaagt over het aanhoudende onheil dat de familie treft. „Mijn man heeft in maart twee zware hartaanvallen gehad en nu dit weer. Ook justitie laat ons maar niet met rust. Ik heb er nu wel genoeg van.”

Tegen Jo Janssen loopt al jaren een omvangrijk strafrechtelijk onderzoek, Operatie Landlord, wegens grootschalige vastgoedfraude, witwassen van crimineel geld en hennepteelt. Zes weken geleden werd het hele gezin – Jo, José en drie volwassen kinderen – opgepakt. Ze werden twee weken voor verhoor vastgehouden.

Zes jaar geleden formeerden de negentien Zuid-Limburgse gemeenten en de provincie Limburg met de Belastingdienst, politie, justitie en fiscale, economische en sociale opsporingsdiensten een regionaal informatie- en expertisecentrum. Doel: gezamenlijke aanpak van de georganiseerde criminaliteit in de regio. Eerste doelwit: Jo Janssen. Justitie liet twee jaar geleden beslag leggen op 134 van zijn panden. De politie nam dertig oldtimers in beslag. Maar tot op heden heeft het onderzoek niet het beoogde resultaat opgeleverd.

Jo Janssen vindt dat de overheid misbruik maakt van haar bevoegdheden. Hij voelt zich machteloos en ontkent alle aantijgingen. „Ik heb in mijn hele leven alleen maar hard gewerkt en op die manier mijn geld verdiend. Ik heb wel een aardige cent bij elkaar verdiend, maar heb mij nog nooit schuldig gemaakt aan de feiten waarvan ik verdacht word”, liet hij vastleggen in de aangifte van 29 juli jongstleden.

De politie wijst erop dat er sinds 2003 in 43 panden van de familie Janssen hennepplantages zijn aangetroffen. Getuigen hebben bij de rechter-commissaris verklaard in overleg met Janssen hennep te hebben geteeld. Die beschuldigingen veegt hij van tafel. Dat er regelmatig hennep in zijn panden wordt aangetroffen, kan hij ook niet helpen, vertelde hij eerder aan deze krant. „Om het vijfde huis is in deze regio een hennepplantage. Dat bewijst niets.”

Janssen ligt nu drie dagen op de intensive care. Volgens zijn vrouw zou hij vanmiddag naar een gewone verpleegafdeling mogen.

De politie noemt de aanslag „een regulier incident” dat losstaat van het strafrechtelijk onderzoek tegen de vastgoedondernemer.

Het Openbaar Ministerie in Maastricht zegt inmiddels voldoende bewijs te hebben voor een strafzaak tegen Janssen. Het heeft nog geen idee wanneer die begint.

    • Marcel Haenen