Uitgelicht

FILE -- In this Wednesday, Nov. 1, 2006 file photo miners dig for diamonds in Marange, eastern Zimbabwe. Zimbabwe's official media says the coalition government has vowed to withdraw troops from the Marange diamond fields and pledged to meet international mining standards. The report Sunday July 5, 2009 follows allegations of human rights abuses and illegal exports of "blood diamonds" from the gem-producing district in the east of the country.(AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi-File) ASSOCIATED PRESS

Film

L’année dernière à Mariënbad Alain Resnais, 1961, F). Resnais en scenarist Alain Robbe-Grillet schiepen hier een totaal nieuw soort film. Waar de regisseurs van de ‘nouvelle vague’ op dat moment alle kunstmatigheid en intellectuele ballast overboord smeten, was deze film juist een verzameling van symbolische beelden, labyrinten en al dan niet gefantaseerde herinneringen, door cameraman Sacha Vierney onovertroffen fraai in zwartwit gefilmd in het Tsjechische Marianske Lazne en Schloss Nymphenburg in München. Met Delphine Seyrig als de vrouw, Sacha Pitoëff als haar partner en Giorgio Albertazzi als de Italiaan die haar ervan probeert te overtuigen dat zij vorig jaar samen een affaire hebben gehad. (Na afloop van deze film op de zelfde zender een documentaire over de opnamen.)Arte, 20.15-21.45u.

Romancing the Stone (Robert Zemeckis, 1984, VS). Aantrekkelijke avonturenfilm in de stijl van de Indiana Jones-films. SchrijfsterKathleen Turner ziet haar romans werkelijkheid worden als zij met avonturier Michael Douglas in Columbia haar ontvoerde zuster gaat bevrijden. Werd in 1985 gevolgd door The Jewel of the Nile. Ook met Danny DeVito. RTL8, 20.30-22.40u.

Cast Away (Robert Zemeckis, 2000, VS). In moderne variant op het verhaal van Robinson Crusoë spoelt Tom Hanks aan op een onbewoond eiland en moet daar zien te overleven. Uitgebeende en doeltreffende scenario biedt Hanks als voornaamste tegenspeler een volleybal. Ondanks alle tegenslagen blijft de film optimistisch van toon. SBS6, 20.30-23.25u.

Le thé au harem d'Archimède (Mehdi Charef, 1985, Frankrijk). Door Costa-Gavras geproduceerd regiedebuut van Charef, naar zijn eigen roman, is een eerlijk maar nauwelijks compassie opwekkend portret van twee lamlendige ‘kansarme’ jongens, een Algerijn en een autochtone vriend, uit een betonnen voorstad van Parijs. Zij houden zich ledig met potenrammen en het prostitueren van een alcoholiste en negeren de hulpkreten van een buurman. TV5, 23.50-01.40u.

Informatief

Goudzoekers: zzp’ers, de nieuwe armen van de 21ste eeuw. Elk jaar vestigen vele Nederlanders zich als zzp’er: zelfstandige zonder personeel. Nederland kent er al bijna 1 miljoen. Eerst was het zzp’erschap populair, ook in Den Haag. Maar het tij lijkt te keren, nu het inkomen van een toenemend aantal zzp’ers door ziekte, recessie of andere oorzaak zo ver gedaald is dat zij onder de armoedegrens zijn terechtgekomen.Ned.2, 20.55-21.25u.

Die großen Volkskrankheiten: Diabetes - die unterschätzte Gefahr. Film over de verschillende soorten diabetes die de gezondheid van velen teisteren. Diabetes, een ‘stille killer’ is oorzaak van aandoeningen die op het eerste gezicht niets met deze ziekte te maken lijken te hebben: beroerte, nierfalen, hartinfarct, blindheid. Voor elke diabeticus loopt nog iemand rond die niet weet dat hij/zij de ziekte heeft. In Duitsland alleen al moeten jaarlijks 28.000 amputaties worden uitgevoerd en dat aantal stijgt. ARD, 21.00-21.45u.

Erinnerungen an Mariënbad. Aansluitend op de speelfilm L’année dernière à Mariënbad deze documentaire met beelden van de Super 8-films die actrice Françoise Spira in 1960 schoot op de draaidagen. Onlangs doken de zwart-witfilmpjes op en kwamen in handen van filmmaker Volker Schlöndorff, die ze restaureerde en er een bijzondere ‘making of’ van monteerde.Arte, 21.45-22.30u.

We zijn er bijna! Tweede aflevering van vijfdelig verslag van een groepsreis door veertig mensen met caravan of camper naar Corsica en Sardinië. Presentatrice Martine van Os reist mee.Ned.1, 22.05-23.00u.

Edita Gruberová - die Kunst des Belcanto. Portret van de verbazingwekkende Slowaakse coloratuursopraan die inmiddels 64 jaar is maar wier stem nog altijd straalt. Dertig jaar geleden vierde zij triomfen in Donizetti’s Lucia di Lammermoor en Ariadne auf Naxos van Richard Strauss (onder Karl Böhm), op haar 59ste debuteerde ze in Bellini’s Norma en in 2008 zong ze voor het eerst de titelrol in Donizetti’s Lucrezia Borgia. Bij de voorbereiding voor deze rol werd Gruberová anderhalf jaar gevolgd. In de film wordt gezocht naar het wezen van de belcanto en het geheim van Gruberová’s stem. We zien ook archiefopnamen van de hoogtepunten uit haar carrière, waaronder haar Rigoletto in een verfilming met Luciano Pavarotti. Arte, 22.30-23.25u.

Amusement

Ze is van mij. Programma met mannen die over vrouwen praten. Waldemar Torenstra en Maxim Hartman ontvangen vanavond behalve bioloog Patrick van Veen – die onder meer het versiergedrag van apen heeft bestudeerd en daaraan een aantal tips voor mannen heeft overgehouden – cosmetisch geneesheer Robert Schoemacher en acteur Mimoun Ouled Radi.Ned.3, 21.00-21.45u.