Topatleten in vorm voor de WK

De favorieten voor de wereldkampioenschappen atletiek in het Zuid-Koreaanse Daegu lijken er klaar voor. Op de Diamond League Meeting in Londen van het afgelopen weekend gaven de toppers blijk van goede vorm, ruim twee weken voor de WK beginnen.

De Keniaan David Rudisha won met speels gemak de 800 meter. De wereldrecordhouder is nu al twee jaar ongeslagen op deze afstand en geldt op de WK binnen drie weken als de grote favoriet. Zijn naaste concurrent voor de wereldkampioenschappen, de Soedanees Abubaker Kaki, werd in Londen tweede. De Nederlander Bram Som werd zesde.

Minstens even indrukwekkend was de prestatie van de 18-jarige Kirani James, die op de 400 meter met 44.61, de snelste tijd van het jaar liep. Voor de atleet uit Grenada was ‘Londen’ pas zijn eerste professionele wedstrijd.

Op de 100 meter was de Jamaicaan Asafa Powell de grote afwezige. De Jamaicaanse sprinterkanon wilde in Londen geen risico’s nemen wegens een liesblessure. Zijn veelbelovend presterende landgenoot Yohan Blake won in 9.95, ondanks een fikse tegenwind. Op de 200 meter toonde de Amerikaan Walter Dix zich veruit de snelste.

Ook op de 110 meter horden lijkt wereldrecordhouder en olympisch kampioen Dayron Robles klaar voor ‘Daegu’. De Cubaan versloeg zijn naaste concurrenten Jason Richardson en David Oliver in 13.04.

Bij de vrouwen won de Amerikaanse Bianca Knight overtuigend de 200 meter. De Jamaicaanse Sherone Simpson werd tweede, de Amerikaanse Shalonda Solomon derde.

De Nederlandse estafetteploeg eindigde teleurstellend als vijfde op de 4 x 100 meter, nadat drie van de acht ploegen de finish niet haalden. Met 39.77 bleven Jerrel Feller, Giovanni Codrington, Patrick van Luijk en Churandy Martina ruim een seconde boven het Nederlandse record. Vooral de ‘stokwissels’ verliepen heel rommelig. Discuswerper Erik Cadée werd zevende. Met een worp van 62, 24 meter bleef hij bijna vijf meter onder zijn persoonlijk record.