Timosjenko blijft vastzitten - veel kritiek op proces

Een supporter van Timosjenko in de straten van Kiev. Foto AFP / Genya Savilov

Een rechtbank in Oekraïne heeft drie verzoeken tot vrijlating van oud-premier Julia Timosjenko afgewezen, meldt persbureau AP. Haar advocaten hadden de verzoeken ingediend, nadat de rechtbank vrijdag besloot om Timosjenko tijdens haar proces in hechtenis te nemen. De pro-westerse Timosjenko, de belangrijkste oppositieleider in Oekraïne, wordt beschuldigd van machtsmisbruik bij het gasakkoord dat Oekraïne in 2009 sloot met Rusland.

Timosjenko werd gearresteerd voor minachting van de rechtbank en schending van de procedures. Volgens AP weigert ze op te staan bij aanvang van de zitting en beledigt ze rechter routinematig. Timosjenko ziet het proces als een poging van president Viktor Yanukovych om haar weg te houden van toekomstige verkiezingen.

Kritiek op proces

Activisten van de oppositie en mensenrechtenorganisaties hebben een hoop kritiek op Yanukovych. Hij zou politieke opponenten inderdaad op een zijspoor proberen te zetten en kritische media proberen te muilkorven.

Haar aanhangers verstoren met enige regelmaat de rechtszittingen. Vandaag braken duizenden van hen voor het gerechtsgebouw door een politiekordon en marcheerden vervolgens onder de leus ‘Schande!’ door de binnenstad. Ook waren er duizenden regeringsgezinde demonstranten op de been. Maar student Jelisej Leroy, een van hen, vertelde AP slechts te zijn opgedraafd omdat de organisatoren van de betoging hem beloofden te betalen.

Ook vanuit Washington klinkt kritiek. Buitenlandse Zaken-woordvoerder Mark Toner drong er vandaag bij de Oekrainse regering op aan om te overwegen om Timosjenko vrij te laten.

“Haar arrestatie roept vragen op over de toepassing van de wet in Oekraïne, en draagt bij aan het beeld van politiek gemotiveerde vervolgingen door de overheid.” - Mark Toner

Volgens haar echtgenoot voelt Timosjenko zich prima, maar verdraagt ze een rokende celgenoot slecht.

    • Lex Boon