Teeven: niet altijd boete bij plaatsen foto dader

De boete moet proportioneel zijn.

Niet iedereen die foto’s, filmpjes of persoonsgegevens van dieven op internet plaatst, krijgt een boete. In sommige situaties wordt dit niet bestraft, zelfs als volgens de wet sprake is van een overtreding. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in antwoord op Kamervragen van het CDA.

CDA-Kamerlid Madeleine Toorenburg wilde weten of Teeven het College bescherming persoonsgegevens (Cbp) de bevoegdheid wil geven boetes op te leggen van 25 duizend euro als slachtoffers van ernstige misdrijven de privacy van de dader online schenden. Zij vindt dit „de omgekeerde wereld”, omdat de gemiddelde dader van een inbraak of overval ‘vrijwel nooit’ een dergelijke boete wordt opgelegd. Het Kamerlid spreekt van een kansloos voorstel. Naast het CDA reageerde ook de PVV kritisch.

Cbp-voorzitter Jacob Kohnstamm zei vorige week in het AD dat winkeliers, pompstationhouders en particulieren die mensen aan de digitale schandpaal nagelen, voor dergelijke bedragen kunnen worden beboet. De strengere maatregelen zijn volgens Kohnstamm nodig omdat steeds meer privacygevoelige gegevens digitaal worden opgeslagen, en lang niet altijd zorgvuldig.

Het wetsvoorstel – dat is aangekondigd in het regeerakkoord – moet in het najaar klaar zijn, maar over de inhoud en de hoogte van de boetes is nog geen definitief besluit genomen, schrijft Teeven. Hij vindt dat een eventuele boete ‘proportioneel’ moet zijn. (Novum)