Syrische troepen vallen oostelijke stad binnen

President Assad verdedigt het gewelddadige optreden van zijn leger.

Het Syrische leger negeert de steeds krachtigere veroordelingen van de Verenigde Naties en is gisteren Deir es-Zor binnengevallen, de vijfde stad van het land en het toneel van massale protesten tegen het regime. Daarbij zijn volgens activisten zeker 38 doden gevallen.

Inwoners beschreven hoe een grote hoeveelheid tanks en pantservoertuigen de stad binnenviel, na een een hevig bombardement voor zonsopkomst. „’s Ochtends vroeg bestormden colones tanks en bulldozers, onder dekking van zwaar geschut, de westelijke en noordelijke ingangen van de stad en wierpen barricades die door inwoners waren opgeworpen omver”, zei Abu Bakr, een inwoner van het noordelijke district Jubaila.

De inwoners van Deir es-Zor hadden de militaire operatie verwacht en velen waren vorige week al de stad ontvlucht. Deir es-Zor is na Hama de tweede stad met massale protesten tegen het regime van president Assad. Elke vrijdag zouden 400.000 mensen de straat op zijn gegaan. Een week geleden stuurde Assad het leger naar Hama, het brandpunt van bijna vijf maanden van protesten. Het is niet duidelijk hoe de situatie daar is, er zouden in een week meer dan honderd doden zijn gevallen.

President Assad verdedigde het gewelddadige optreden van zijn troepen. „Het is de plicht van de staat om criminelen aan te pakken, die wegen afsluiten, steden afgrendelen en de bevolking terroriseren. De staat moet de veiligheid verdedigen en de levens van burgers beschermen”, zo zei hij volgens het staatspersbureau.

Zijn commentaar komt nadat VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hem zaterdag belde om erop aan te dringen het gebruik van geweld tegen burgers onmiddellijk te stoppen. Het was de eerste keer dat Ban direct met Assad sprak, de VN zegt dat Assad hiervoor weigerde om telefoontjes van Ban aan te nemen.

In een zelfdzame reactie op het bloedvergieten, sloot de Arabische Liga zich gisteren aan bij de groeiende internationale kritiek. De Liga riep de Syrische autoriteiten op een einde te maken aan het geweld tegen demonstranten. (Reuters, AP, BBC)