Syrië ontkent aanval op Deir al-Zor - Duitse parlementariër wil olie-boycot

Het Syrische regime ontkent dat er een aanval is geweest op Deir al-Zor, waar zeker twintig mensen zouden zijn gedood. Volgens een officiële verklaring is er “geen enkele tank in de stad” geweest. Syrië noemt de berichten “het werk van provocerende satellietzenders.” Dit meldt persbureau Reuters.

Volgens een Syrische mensenrechtengroepering, de Syrische Revolutionaire Coördinatie Unie, zijn gisteren zeker vijftig mensen gedood in Deir al-Zor. Dertien mensen kwamen om bij een andere, door tanks geleide aanval op dorpen rond de stad Homs.

De Syrische autoriteiten beschuldigen “gewapende saboteurs” ervan de meeste burgerslachtoffers op hun geweten te hebben. Zij zouden zeker 500 veiligheidstroepen hebben gedood. De Syrische staatstelevisie liet gisteravond beelden zien van lijken in de rivier Orontes bij Hama, met de mededeling dat 17 politieagenten werden aangevallen en gedood in die stad.

Verschillende mensenrechtengroepen schatten het aantal burgerdoden sinds het begin van de betogingen in Syrië op 1600. Volgens de Verenigde Staten zijn het er meer dan 2000.

‘Europa moet Syrische olie boycotten’

Een Duitse CDU-parlementariër wil dat de Europese Unie de import van Syrische olie en gas stopzet, in reactie op het geweld dat het Syrische regime inzet tegen antiregeringsbetogingen, meldt persbureau AFP.

Volgens Ruprecht Polenz, voorzitter van de Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Bondsdag, zijn handelssancties nodig om de Syrische president Bashar al-Assad ervan te overtuigen het geweld te stoppen en dat hij “simpelweg vertrekt”.

    • Peter van der Ploeg