Starters kijken om zich heen voor andere baan

Hoog opgeleide starters op de arbeidsmarkt zijn heel tevreden met hun werk. Toch wil tweederde van hen binnen drie jaar een andere baan. Liefst in het buitenland. Dat is de voornaamste conclusie uit onderzoek van organisatie-adviesbureau Hay Group onder jonge werknemers. Het fenomeen jobhoppen lijkt terug van weggeweest, stelt Hay Group.

Werknemers hielden de afgelopen jaren hun adem in en bleven zitten waar ze zaten, uit angst voor de toegenomen werkloosheid. Maar nu de Nederlandse arbeidsmarkt zich sneller dan verwacht heeft hersteld van de economische crisis en de werkloosheid laag is, kijken met name jonge werknemers weer optimistisch om zich heen naar nieuwe banen.

Maar liefst zestig procent van de jonge starters – met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar en een hbo- of wo-opleiding op zak – ziet zichzelf over drie jaar niet meer bij de huidige werkgever werken.

De starters zijn niet op zoek naar een andere baan, omdat ze hun huidige werk niet leuk vinden, blijkt uit het onderzoek van Hay Group. Integendeel: 85 procent van hen noemt de huidige baan ‘uitdagend en afwisselend’. Voornaamste reden om toch verder te kijken, is de wens om het cv uit te bouwen. Liefst met een baan in het buitenland. „De jongste generatie werknemers loopt niet meer warm voor zekerheid, of voor een baan voor het leven”, zegt Alrik Boonstra van Hay Group. „Jongeren willen liever veel verschillende ervaringen en kennis opdoen.”

Jonge werknemers lopen niet meer warm voor een auto van de zaak, blijkt uit hetzelfde onderzoek. Bovenaan de lijst van favoriete secundaire arbeidsvoorwaarden staat nu het pensioen, gevolgd door een reiskostenvergoeding en een mobiele telefoon van de zaak.