S&P’s verlaagt ‘logischerwijs’ rating Fannie Mae en Freddie Mac

Caption: 9FILES) This August 11, 2022 file photo shows an unidentified man as he walks from the Freddie Mac office in McLean, Virginia. Standard & Poor's downgraded mortgage giants Fannie Mae and Freddie Mac from triple-A to AA+ on August 8, 2011, citing their direct reliance on the US government, which it downgraded last Friday. S&P also downgraded 10 out of 12 Federal Home Loan Banks and the senior debt issued by the Federal Farm Credit Banks. AFP Photo/Paul J. Richards Kantoor van hypotheekbank Freddie Mac in McLean, Virginia. Foto AFP / Paul J. Richards

Standard & Poor’s heeft de hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac een lagere kredietbeoordeling gegeven, nadat het bedrijf vrijdag de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten verlaagde.

Dat meldt persbureau AP. Eerder vandaag maakte de kredietbeoordelaar bekend de gevolgen van die lagere kredietrating voor lagere overheden, banken en verzekeraars te onderzoeken. De kredietrating van Fannie Mae en Freddie Mac is nu gelijk aan die van de VS: AA+.

De hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac zijn tijdens de kredietcrisis gered door de overheid. Hierdoor is hun lot verbonden aan de kredietwaardigheid van de VS, legt NRC economieredacteur Melle Garschagen uit:

“De afwaardering van Fannie Mae en Freddie Mac houdt in dat het moeilijker wordt voor hen om geld aan te trekken. Bedrijven en banken mogen door de lagere rating minder investeren in deze hypotheekbanken, omdat investeringen risicovoller zijn geworden. Dat S&P deze banken nu afwaardeert is niet gek, de Amerikaanse overheid staat garant voor hen en dan kunnen zij logischerwijs geen hoger kredietwaardigheid hebben dan de overheid. Of de afwaardering gevolgen zal hebben voor huizenbezitters is niet duidelijk. Voor nieuwe hypotheken zal het waarschijnlijk betekenen dat de rente hoger wordt. Het kostenmodel van Fannie Mae en Freddie Mac wordt namelijk duurder.”

Welke andere verzekeringsinstellingen en lagere overheden worden onderzocht maakte S&P’s niet bekend.

    • Hans Klis