'SEALs VS in valstrik gelokt door Talibaan'

De Amerikaanse helikopter die zaterdag neerstortte met aan boord 22 commando’s van de eenheid die onlangs in Pakistan Osama bin Laden doodde, is in een val gelopen van de Talibaan. Dit heeft een Afghaanse regeringsfunctionaris, die anoniem wilde blijven, vandaag verklaard. De Talibaan zouden de Amerikanen hebben gelokt met een valse tip.

De Amerikanen onderzoeken de toedracht van het ongeval nog en wilden niet bevestigen dat de Talibaan er achter zaten. De Talibaan zelf hadden eerder al verklaard dat ze het toestel met een raket hadden neergehaald, iets wat hun zelden lukt.

Niemand van de 38 inzittenden van de neergestorte Chinook-helikopter overleefde de crash. Dertig van de doden waren Amerikanen. Dat is het grootste verlies aan mensenlevens bij één actie sinds de Verenigde Staten betrokken raakten bij de strijd in Afghanistan.

Naast de 22 leden van de elite-eenheid SEALs, stierven onder meer drie leden van de Amerikaanse luchtmacht en een hondentrainer. Ook zeven Afghaanse militairen en een tolk kwamen om. Volgens militaire bronnen zaten er onder de commando’s geen manschappen die zelf hadden meegedaan aan de actie tegen Bin Laden.

Het Amerikaanse persbureau Associated Press meldde dat de commando’s op weg waren geweest om twee in het nauw geraakte collega’s in de provincie Wardak te helpen. Er werd in Kabul en elders echter ook gespeculeerd dat de SEALs jacht maakten op een vooraanstaande Talibaan-commandant.

Terwijl Amerikaanse militairen de wrakstukken van de helikopter bijeen zochten, vochten NAVO-troepen en Afghaanse eenheden met opstandelingen in de buurt. De Talibaan hebben juist de laatste maanden hun greep op de provincie Wardak, die slechts enkele tientallen kilometers van de hoofdstad Kabul ligt, weten te versterken.

De NAVO verloor vandaag opnieuw een helikopter. In het oosten van het land verongelukte een toestel, maar er waren geen meldingen over slachtoffers. Gisteren arriveerden in de Bengaalse hoofdstad Dhaka vijf Bengalen die zeven maanden lang gegijzeld waren door de Talibaan. (AFP, Reuters, AP, BBC)