Schaamteloze pannenlust

Wat veel vrouwen met schoenen hebben, heb ik met pannen. Ik zweer het, er zijn dagen waarop ik naar mijn pannenkast kijk en oprecht meen dat ik niets heb om in te koken.

Zo bezat ik tot voor kort bijvoorbeeld twee stoere stoofpannen van de firma Creuset – een waarin je voor acht personen kunt stoven en een waarmee je de hele straat kunt bedienen – maar een lief klein Creusetje, zo eentje met de ideale maat voor een lief klein gezin, dat ontbrak er node aan. Vond ik dan hè.

Zo ook omvatte mijn pannencollectie weliswaar een oerdegelijke stalen koekenpan om biefstukken en omeletten in te bakken, maar, mijmerde ik soms, hoe leuk zou het niet zijn om een 1-persoonsomeletje te kunnen maken in een pannetje dat precies past?

Afijn, zoals andere vrouwen terugkomen van hun Italiaanse vakantie met vijf paar nieuwe schoenen, kwam ik dus thuis uit Frankrijk met vijf nieuwe pannen. Nou ja, nieuw, ze zijn allemaal oud tot stokoud, van tweedehands tot misschien wel derde- of vierdehands. Aangeschaft op een vide-grenier, de onvolprezen Franse kruising tussen rommel- en vrijmarkt.

Eentje, een snoezig Creusetpannetje, oranje met een gewelfd randje en bijpassend golvend deksel, kocht ik van een grijze dame die de pan op haar beurt van haar grootmoeder geërfd had. Hij was ooit gevallen en gebroken, maar een smid had de breuk doeltreffend gelast; er kruipt een aandoenlijk lelijk litteken van halverwege de bodem richting de bovenrand.

Zo heb ik mijn pannen het liefst: gepokt en gemazeld door het leven. Voor 2 euro was hij van mij. Voor een snelkookpan betaalde ik 10 euro. Voor een koperen sauspan 15. Voor een melkkoker 50 cent en mijn gedroomde 1-persoonsomeletpannetje verwierf ik voor 1 euro. Me schamen voor mijn kooplust? Welnee. Schoenen zijn een veel duurdere hobby.

Voor deze omelet kan behalve camembert eigenlijk elke soort kaas worden gebruikt die toevallig in huis is, of dat nu geitenkaas is of feta, Hollandse boerenkaas of zelfs iets blauws als roquefort. Door de omelet met pan en al even onder de grill te zetten (let erop dat de steel hittebestendig is!) zwelt hij prachtig op.

Verhit de olijfolie in de pan en doe de sjalot erbij. Voeg een snufje zout en de tijm toe, draai het vuur laag en laat zachtjes fruiten. Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Klop de eieren los met een snufje zout en versgemalen zwarte peper. Schenk het eierstruif over de uien. Laat een minuutje bakken en verdeel dan de kaas erover. Zet de pan onder de grill en wacht tot de kaas gesmolten en de omelet mooi gesouffleerd is.

Thuiskok heeft vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil (maandag), Menno Steketee (dinsdag), Roos Ouwehand (woensdag), Joël Broekaert (donderdag) en Joep Habets (vrijdag).

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok

    • Janneke Vreugdenhil