Rouw met riet en trage duiven

Het drama van de Udense kofferbakmoordNed. 1, 21.20 - 22.05 uur

Als Ton en Ans Diessen begin juli 2006 een barbecue voor de hele familie organiseren, komt hun 46-jarige dochter Marga niet opdagen. Haar telefoon staat uit. Pas acht weken later wordt ze gevonden. Dood, in de kofferbak van haar echtgenoot Hans.

In de vierdelige documentaireserie Het drama van… van de RKK vertellen nabestaanden van slachtoffers van ernstige misdrijven over hoe zij omgaan met hun verlies. De eerste aflevering gaat over de ‘Udense kofferbakmoord’. Geëmotioneerd en dapper vertellen Marga’s vrienden en familieleden over hun verdriet, woede en onbegrip. En over hoe het leven na zo’n gebeurtenis onvermijdelijk doorgaat. „We wachtten en wachtten maar”, vertelt haar moeder. „We zaten daar met al dat vlees.”

De documentairemaker gaat effectbejag niet uit de weg: softfocusbeelden van wuivend riet, vliegende duiven in slow motion, aanzwellende violen. Religie wordt er met de haren bij gesleept. Marga’s broer bezocht de plaats in de Ardennen waar haar lichaam acht weken lag. „Ik zag er een Mariabeeldje hangen. Gelukkig, dacht ik, is ze hier toch een beetje beschermd geweest”, zegt hij.

Interessanter is een sublijn in de documentaire: huiselijk geweld. Marga had vaak blauwe plekken, altijd had ze smoesjes. Dan gaat het roer om. Ze probeert zich te ontworstelen aan haar dominante en jaloerse echtgenoot, gaat apart slapen en vraagt een scheiding aan. Helaas is die er nooit van gekomen.

Eva de Valk

    • Eva de Valk