Rellen in Londen breiden zich uit - Cameron komt terug van vakantie

Een brandende auto in de wijk Hackney. Foto Reuters / Luke MacGregor

In de straten van Noord-Londen is het vanavond opnieuw onrustig. Nadat aan het einde van de middag tientallen jongeren slaags raakten in de wijk Hackney, hebben de rellen zich vanavond over meerdere delen van Londen verspreid.

Ook zijn er voor het eerst rellen buiten Londen. In de stad Birmingham hebben relschoppers verschillende winkels vernield en geplunderd. Een nog onbekend aantal mensen is opgepakt.

Vanwege het escalerende geweld komt de Britse premier Cameron eerder terug van zijn vakantieadres in Italië. Hij gaat dinsdag een zitting van het crisiscomité van de regering voorzitten.

Eerder vandaag kapte de burgemeester van London, Boris Johnson, zijn vakantie al af.

Gebouwen, bussen en auto’s in brand

In de wijken Hackney, Peckham en Lewisham zijn gebouwen, bussen en auto’s in brand gestoken, meldt persbureau AP. Honderden jongeren plunderen winkels en bekogelen de politie met vuurwerk, flessen en stukken hout.

‘Jongeren vernielen hun eigen wijken’

Volgens Titia Ketelaar, onze correspondent in Londen, hebben de rellen niks meer te maken met “gerechtigheid” in de zaak van een 29-jarige man die donderdag door de politie werd doodgeschoten. Daar begonnen de onlusten afgelopen weekend mee.

“De rellen verspreiden zich nu als een soort bosbrand. Wat de oorzaak is onduidelijk, maar het heeft niks meer met gerechtigheid te maken. De ouders van de doodgeschoten jongen hebben opgeroepen tot kalmte, maar de jongeren blijven hun eigen wijken vernielen en hun eigen winkels plunderen.”

Volgens Ketelaar heeft de politie het lastig.

“De politie kampt met twee problemen. Hoewel ze de hulp van alle korpsen uit de buurt hebben, blijken ze voor de derde opeenvolgende nacht niet in staat om de relschoppers in toom te houden. Daarnaast zijn het soort van bliksemrellen. De relschoppers komen en gaan heel snel, daarbij gebruikmakend van Twitter en Blackberry messenger.”

Op onderstaande plekken zijn ondertussen schermutselingen gemeld.


UK riots 2011 weergeven op een grotere kaart

De rellen, de ergste in 25 jaar in Noord-Londen, braken dit weekend uit in de wijk Tottenham. Gisteravond verplaatsten de rellen zich naar Enfield, een wijk acht kilometer ten noorden van Tottenham.

Vandaag begonnen de rellen in Hackney nadat een man door de politie werd gefouilleerd. Relschoppers gooiden daarop onder andere winkelwagenkarretjes en vuilnisbakken richting de politie, die vervolgens enkele charges uitvoerde.

Meer dan 200 arrestaties

Sinds het begin van de rellen zijn er ruim 215 mensen gearresteerd, zo liet minister van Binnenlandse Zaken Theresa May vandaag weten. Meer dan 100 van de arrestanten zijn 21 jaar of jonger. Ook is er een 11-jarige jongen opgepakt wegen inbraak. May, die eerder terugkwam van haar vakantie, heeft de rellen hard veroordeeld:

“Er is geen excuus voor plundering, er is geen excuus voor gewelddadigheid. Dit is pure criminaliteit.”

Ook de Londense burgemeester Boris Johnson komt - na veel kritiek - eerder terug van vakantie. Dat laat hij via Twitter weten:

Twitter avatar MayorOfLondon Boris Johnson Heading to the airport. Back in London tomorrow lunchtime. This mindless violence must cease.

Volg ook het liveblog van The Guardian.

    • Lex Boon