Redelijke cijfers en internationale paniek

Positieve halfjaarcijfers van Nederlandse bedrijven sorteren geen effect op de beurs. De schuldencrisis regeert het sentiment.

Eppo König

Ook tijdens een crisis in de wereldeconomie gaan de binnenlandse halfjaarcijfers gewoon door. Al sorteren zelfs redelijke bedrijfsresultaten in Nederland op dit moment geen effect op de beurs. De AEX-index buitelde de afgelopen weken omlaag door de internationale schuldencrisis.

De omzet van alle beursgenoteerde Nederlandse bedrijven die tot nu toe hebben gerapporteerd, steeg in het tweede kwartaal met bijna 10 procent naar 156 miljard dollar, schrijft Het Financieele Dagblad vandaag in een tussenstand. Het nettoresultaat daalde weliswaar 2 procent tot 8,2 miljard euro door afboekingen, minder verkoop en stijgende grondstofprijzen.

„Het kwartaalseizoen is goed onderweg maar de positieve resultaten worden klaarblijkelijk hardnekkig genegeerd”, zo citeert de krant analist Juan Esteban Valencia van de Franse bank Société Générale over de internationale beurzen. „De markt focust alleen op de zorgen rond de staatsschulden en het bredere macro-economische beeld.”

Zoals u op de pagina rechts kunt lezen, opende PostNl vanochtend de beursweek met „bemoedigende cijfers” over het tweede kwartaal. Dat wil zeggen: een verlies van 340 miljoen euro vanwege een afwaardering op het belang in TNT Express, maar dat is binnen de marges die PostNL had gesteld. Daarbij was er een omzetverhoging van ruim 4 procent tot 1,02 miljard euro.

Die omzetverhoging is opvallend in een bedrijfssector met structurele krimp. PostNL houdt er rekening met dat het marktaandeel in de brievenpost in dit jaar nog 8 à 10 procent verder zal dalen.

Morgen volgt een definitief afscheid op de Amsterdamse beurs. Baan Company, het softwarebedrijf van de streng gereformeerde broers Jan en Paul Baan uit Barneveld, stevent af op finale liquidatie. Het is het slot van een roemruchte beursgang die begon in 1995. Op het hoogtepunt was Baan op de beurs miljarden (guldens) waard.

In 1998 bleek echter dat Baan jarenlang had gesjoemeld met cijfers via verschillende dochterbedrijven. De verkochte software in de boeken was in werkelijkheid niet altijd verkocht. Beleggers werden argwanend en het einde van Baan was ingezet. Het Britse Invensys nam in 2000 nog de schulden, bezittingen en activiteiten over. Baan bleef voortbestaan als een spookbedrijf.

CSM komt woensdag met halfjaarcijfers. Het aandeel van de leverancier van bakkerijproducten uit Diemen daalde vorige maand 7,45 procent toen het concern een winstwaarschuwing gaf. Het bedrijf meldde dat de winst in de eerste helft van 2011 een kwart lager zal uitkomen dan in dezelfde periode van vorig jaar. De voornaamste reden die wordt genoemd is de stijging van de grondstofprijzen.

Unilever heeft de hogere voedselprijzen met succes kunnen doorberekenen aan de consument. Tegen de verwachtingen in kwam het levensmiddelenconcern uit Rotterdam vorige week al met verrassende halfjaarcijfers: een omzetgroei van 4,1 procent tot ruim 22 miljard euro en een winst van 2,235 miljard euro. Aanstaande woensdag keert Unilever dividend uit à 23 eurocent per aandeel.

De halfjaarcijfers van Aegon volgen op donderdag. De verzekeraar maakte vandaag bekend dat Arthur Docters van Leeuwen met ingang van 31 juli is teruggetreden als lid van de Raad van Commissarissen van het bedrijf. Docters van Leeuwen was in april 2009 benoemd als onderdeel van de overeengekomen staatssteun voor Aegon. Afgelopen juni loste Aegon de laatste 750 miljoen euro van de totale lening van 3 miljard euro af.

Uit de zorgen is de verzekeraar echter niet. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde vorige maand dat Aegon een schadevergoeding moet betalen in de zogeheten woekerpolis die zou kunnen oplopen tot een miljard euro. De verzekeraar is in cassatie gegaan, maar zal met hele goede halfjaarcijfers moeten komen om het sentiment op de beurs te keren.

    • Eppo König