PostNL voldoet aan verwachting

Terwijl de Amsterdamse beurs aan het wegzakken was, presenteerde PostNL ‘bemoedigende’ resultaten over zijn allereerste kwartaal als zelfstandig bedrijf.

Nederland, Arnhem, Het Dorp, 8-6-2011. Foto Maarten Hartman. Het Dorp. Links een TNT brievenbus op aangepaste hoogte. Het Dorp is een woongemeenschap bij Arnhem voor mensen met een ernstige lichamelijke of meervoudige handicap. Door de aangepaste infrastructuur, kunnen zij gemakkelijker wonen in deze omgeving.Met de door Mies Bouwman gepresenteerde liefdadigheidsactie Open het Dorp werd in 1962 16,4 miljoen gulden (omgerekend naar de huidige, voor inflatie gecorrigeerde waarde zo'n 40 miljoen euro) ingezameld, een bedrag dat later opliep tot ruim 50 miljoen gulden, voor die tijd spectaculair hoge bedragen. Initiatiefnemer was de arts Arie Klapwijk, die ook voorzitter werd van de stichting die Het Dorp zou bouwen. Inmiddels zijn de inzichten veranderd en worden lichamelijk gehandicapten zoveel mogelijk in de eigen omgeving opgevangen. In 2001 werd besloten tot een grondige renovatie. Er zijn plannen gemaakt om op langere termijn een nieuw "Dorp" te bouwen, dat meer voldoet aan de vragen van de huidige cli‘nten. Maarten Hartman

Steven Derix

Inderdaad, zei bestuursvoorzitter Harry Koorstra. Vandaag is „wel een beetje een bijzondere dag” om de eerste kwartaalcijfers van PostNL te presenteren. Kort voordat hij de persconferentie in moest, had Koorstra nog heel even gekeken. Terwijl op het Damrak alle andere koersen wegzakten, noteerde het aandeel PostNL een lichte plus. „Wij zijn het enige aandeel in het groen”, zei Koorstra. „Dat zegt denk ik genoeg.”

Vanochtend presenteerde PostNL de eerste cijfers sinds de boedelscheiding met TNT Express. En de sfeer tijdens de persconferentie in het Amsterdamse Hilton-hotel – het Haagse hoofdkantoor wordt op dit moment verbouwd – was tamelijk opgewekt. Bestuursvoorzitter Koorstra noemde de resultaten van PostNL „bemoedigend”. PostNL wist de sterke krimp op de Nederlandse postmarkt te compenseren met de groei van de pakketpost, en met expansie in het buitenland. De omzet steeg licht ten opzichte van de omzet van de post-divisie van het oude TNT, vorig jaar. Bovendien noteerde PostNL een positief resultaat van 95 miljoen. Het bedrijf voldoet daarmee ruimschoots aan de verwachtingen die de aanstaande directie in december van het vorig jaar formuleerde.

Tijdens de splitsing van TNT, in mei van dit jaar, werd PostNL nog alom beschouwd als het lelijke zusje van de verzelfstandigde koeriersdienst TNT Express. In Nederland wordt ieder jaar minder post verstuurd. Op de geliberaliseerde postmarkt kreeg TNT concurrentie van bedrijven als Sandd en SelektMail, bedrijven die goedkoper kon werken omdat ze geen werknemers in vaste dienst namen. Kort voor zijn afscheid moest vertrekkend bestuursvoorzitter Peter Bakker de zoveelste reorganisatie aankondigen. Bijna de helft van de 23.000 postbezorgers zal moeten verdwijnen.

Om toch enige interesse van beleggers te kweken heeft PostNL zich gepositioneerd als ‘dividendaandeel’. Aandeelhouders kunnen dan misschien geen groeiende beurswaarde verwachten, maar kunnen wel rekenen op een vaste uitkering.

Vanochtend kondigde bestuursvoorzitter meteen aan dat ruim 80 miljoen aan dividend zal worden uitgekeerd: 21 cent per aandeel. Het ‘dividendrendement’ komt daarmee uit op 8 procent, constateerde bestuursvoorzitter Koorstra tevreden. „Ook dat kan niet iedereen zeggen dezer dagen.”

Tijdens de persconferentie stipte Koorstra een aantal elementen aan die de directie van PostNL optimistisch stemmen. Allereerst is dat de groei van de pakketbezorging, „de andere kant van het internet”. Door de groeiende verkoop van webwinkels steeg het aantal bezorgde postpakketten met 10 procent. Positief was Koorstra ook over de buitenlandse markt. PostNL heeft besloten om zich te concentreren op de landen waar de postmarkt het meest is geliberaliseerd: Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. In alle drie de landen was er de afgelopen maanden lichte groei.

Niet in Nederland: daar kromp de markt voor poststukken met 8,9 procent ten opzichte van het vorige jaar. De omzet in het tweede kwartaal daalde met 5,3 procent; het ‘onderliggend’ resultaat daalde met meer dan de helft. De markt voor poststukken, zo liet Koorstra zich ontvallen, is „zo ongeveer verlieslatend geworden in Nederland.” Maar er gloort hoop. Met de overname van SelektMail door Sandd, eerder dit jaar, is PostNL een concurrent armer. Bovendien is het slepende conflict rond de postbezorgers opgelost. Ook Sandd heeft beloofd dat 80 procent van zijn werknemers een arbeidsovereenkomst zal krijgen. Het uit de markt prijzen van PostNL wordt daarmee een stuk moeilijker. Koorstra verwees naar de prijsverhoging die zijn belangrijkste concurrent in Nederland heeft aangekondigd. Volgens PostNL-voorzitter Koorstra zal het daarbij niet blijven. „Wij denken dat er een einde is gekomen aan de negatieve prijsspiraal.”

    • Steven Derix