Politiek opvolger dalai lama beëdigd

Tibetan spiritual leader the Dalai Lama (CR) blesses Lobsang Sangay (CL) during his oath taking ceremony as the new Prime Minister of the Tibetan government-in-exile on August 8, 2011 in McLeod Ganj. In an historic shift from the dominance of Tibetan politics by religious figures, the new prime minister, Lobsang Sangay, who has never set foot in Tibet, is assuming the political leadership role relinquished by the 76-year-old Dalai Lama in May. The government-in-exile is not recognised by any foreign states, China refuses to acknowledge it, and its legitimacy in the eyes of Tibetans in Tibet might be questioned without the Dalai Lama's patronage. AFP PHOTO/ Lobsang WANGYAL De Tibetaanse spirituele leider, de dalai Lama, zegent Lobsang Sangay, tijdens zijn beëidiging tot nieuwe leider. Foto AFP / Lobsang Wangyal

In de Noord-Indiase stad Dharamsala is Lobsang Sangay beëdigd, de nieuwe politiek leider van de Tibetaanse regering in ballingschap.

Sangay, een 43-jarige advocaat van Harvard, werd in april na verkiezingen gekozen tot opvolger van de dalai lama. Hij zwoer bij zijn beëdiging te blijven vechten voor vrijheid in Tibet. De bloemrijke ceremonie begon om precies negen seconden na negen over negen.

De nieuwe politiek leider is nog nooit in Tibet geweest. Tijdens de opstand in Tibet vluchtten zijn ouders naar New Delhi in India.

De voortdurende strijd voor de rechten van de Tibetanen wordt belichaamd door de dalai lama, die Lhasa in 1959 noodgedwongen ontvluchtte na de opstand van Chinese bezettingstroepen. Sommigen vrezen dat de strijd zal stilvallen na de dood van de dalai lama, de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede.

De laatste jaren was de dalai lama, die geen Tibetaanse onafhankelijkheid maar autonomie van China eist, op het politieke front al minder actief dan voorheen. Hij gaat zich nu op geestelijke zaken richten.

    • Marije Willems