Plan Libië voor na val Gaddafi uitgelekt

In this photo taken on a government-organized tour, journalists walk past a painting of Libyan leader Moammar Gadhafi at a water facility for Great Man-Made River project, just outside Tripoli, Libya, Tuesday, July 12, 2011. France's foreign minister said Tuesday Paris has had contact with emissaries from Moammar Gadhafi who say the embattled Libyan strongman is "prepared to leave." (AP Photo/Tara Todras-Whitehill) Journalisten lopen voorbij een portret van Gaddafi in een georganiseerde tour in een waterfaciliteit even buiten Tripoli. Foto AP / Tara Todras-Whitehill

De Libische Nationale Overgangsraad heeft samen met Westerse overheden een plan opgesteld over hoe te handelen na de val van leider Moammar Gaddafi. Dat schrijft de Britse krant The Times vandaag.

In het 70 pagina’s tellend document wordt onder meer beschreven dat de huidige infrastructuur van het regime zoveel mogelijk in stand zal blijven om te voorkomen dat het land in chaos vervalt. Dat gebeurde in Irak na de val van Saddam Hussein.

Wanneer het de internationale coalitie lukt om Gaddafi ten val te brengen, willen de rebellen een ‘Tripoli task force’ van 10.000 -15.000 man sterk samenstellen om de hoofdstad Tripoli veilig te stellen en na te gaan wie prominente Gaddafi-aanhangers zijn.

Ongeveer 5.000 politieagenten zullen worden aangesteld om de veiligheid van de interim-regering te garanderen, zo staat in het plan. De rebellen beweren dat 800 huidige medewerkers van Gaddafi al zijn geworven voor hun zaak.

    • Marije Willems