Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

per ongeluk expres

Het Atitlánmeer vervuilt, maar het toerisme groeit er.
Het Atitlánmeer vervuilt, maar het toerisme groeit er.

Alle taal is dode metafoor, zegt Richard Dawkins. Soms kun je een metafoor zien sterven. In gebarentaal is het woord voor koffie gebaseerd op het malen van koffiebonen in een handmolentje. Steeds minder sprekers zullen dat begrijpen. Maar het gebaar blijft koffie betekenen.

Bianca Stigter

In deze rubriek schrijft NRC-kunstredacteur Bianca Stigter over gewone voorwerpen die niet als kunst bedoeld zijn, maar die je wel als kunst kunt bekijken. Elke dag beschrijft zij een beeld waar iets mee aan de hand is. Waar het oog hapert. De illustratie is van Viola Lindner.