Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Partner Mariko Peters ontkent aantijgingen en verwacht rectificatie

Robert Kluijver, de partner van het in opspraak geraakte Tweede Kamerlid Mariko Peters van GroenLinks, weerspreekt alle aantijgingen dat hij zijn kinderen zou hebben ontvoerd of zijn ex-vrouw zou hebben mishandeld. Hij verwacht een rectificatie, van onder meer weekblad HP/De Tijd. Ook heeft hij geen ‘zaken’ gedaan met Peters toen zij diplomaat was en de twee een relatie kregen, schrijft hij vandaag op zijn blog.

Peters ligt sinds vorige week onder vuur, toen HP/De Tijd schreef dat Kluijver wordt beschuldigd van het ontvoeren van zijn eigen kinderen. De in Groot-Brittannië wonende moeder zou ze terug willen. Omdat Peters de drie kinderen onderdak biedt, zou zij hier medeplichtig aan kunnen zijn.

Kluijver heeft de kinderen dit weekeinde teruggebracht naar Engeland, laat hij weten aan persbureau Novum. Maar van een ontvoering is nooit sprake geweest. Hij bevestigt dat hij zijn drie kinderen na de paasvakantie bij zich heeft gehouden. Dat gebeurde, omdat hun moeder ze tijdelijk bij familie in Frankrijk wilde onderbrengen, omdat ze in Engeland wat zaken moest regelen.

De kinderen zouden in Frankrijk op een dorpsschool worden geplaatst. In hun belang heeft hij ze in Den Haag gehouden.

Kluijver:

“Daarom zijn ze hier bij hun vader geweest en hebben kunnen genieten van een stabiele huiselijke omgeving, in plaats van bij familie te worden onderbracht in een land waarvan ze de taal niet spreken.”

Hij benadrukt dat ook hij het ouderlijk gezag heeft.

Kluijver verwijst verder beschuldigingen dat hij zijn ex-vrouw heeft mishandeld naar het land der fabelen. Weblog Geenstijl publiceerde vandaag foto’s waarop zijn ex-vrouw te zien is met blauwe plekken. Ook zou hij haar meerdere keren hebben mishandeld, aldus het weblog.

De enige bron van dit verhaal is zijn ex, schrijft Kluijver. En het ‘bewijsmateriaal’ dat zij heeft verstrekt is ‘onvolledig, vaak verdraaid’ en zij heeft de media ‘voorgelogen’. Er is vooral sprake van een pijnlijke echtscheiding en een strijd om de voogdij. De foto van het blauwe oog is veroorzaakt door ongelukken die zij zelf heeft gehad; hij heeft haar ‘nooit’ mishandeld, stelt hij.

Kuijver is verbaasd dat hem niet om een reactie is gevraagd, zo meldt Novum. De media hebben zich ‘voor het karretje van een rancuneuze ex’ laten spannen en hebben hierdoor ‘erg onzorgvuldig’ gehandeld.

“Dat heeft mij en mijn partner maar uiteindelijk ook mijn kinderen veel geheel onnodige schade berokkend. Ik verwacht een rectificatie.” - Kluijver

Kluijver stelt dat hij Peters ‘absoluut’ niet nodig had voor zijn netwerk in Kabul. Al lang voor haar komst stond hij daar in ‘hoog aanzien’, ook bij de ambassade. Hij en Peters hebben ‘altijd absoluut ethisch gehandeld, zoals wij dat beide gewoon zijn’, vervolgt hij. “Toen we eenmaal een relatie hadden hebben we geen ‘zaken’ meer gedaan.” Het ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde vorige week een onderzoek aan naar de gang van zaken. Ook Peters heeft alle aantijgingen ontkend.