Ook Koeweit en Bahrein halen ambassadeurs terug uit Syrië - ‘Arabische wereld verbreekt stilzwijgen’

Een demonstratie in Koeweit tegen het Syrische regime (juni 2011). Foto AFP / Yasser Al-Zayyat

Koeweit haalt zijn ambassadeur terug uit Syrië om de situatie in het land te bespreken. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken van het land vandaag laten weten, meldt persbureau Reuters.

“Niemand kan het bloedvergieten in Syrië accepteren,” vertelde sjeik Mohammed al-Sabah aan journalisten. Ook liet hij weten dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de Gulf Cooperation Council (GCC) snel bij elkaar komen om de situatie te bespreken. Naast Koeweit zijn ook Bahrein, Qatar, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië lid van de GCC.

Scherpe kritiek Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië riep zijn ambassadeur gisteren al terug. Koning Abdullah uitte daarbij scherpe kritiek op het Syrische regime. Hij stelde dat het “mechanisme van moorden” moet stoppen en riep president Assad op serieus werk te maken van politieke hervormingen.

Update 15.15 uur:
Ook Bahrein haalt zijn ambassadeur terug uit Syrië. Dat laat Sheikh Khaled al-Khalifa, minister van Buitenlandse Zaken, via Twitter weten:

Twitter avatar khalidalkhalifa Khalid Alkhalifa #Bahrain recalls it’s Ambassador from Syria for consultation

Gecoördineerde actie van de Golfstaten

Volgens onze Midden-Oosten deskundige Carolien Roelants is het duidelijk dat het om een gecoördineerde actie gaat.

“Nadat de Arabische wereld vijf maanden lang de kaken op elkaar heeft gehouden wordt het stilzwijgen, onder leiding van de koning van Saoedi-Arabië, nu doorbroken. Het geweld van de afgelopen week was de druppel die de emmer deed overlopen. Hoewel de landen zelf ook oerconservatief zijn, vinden ze dat Assad zich niet alles kan permitteren. Ze moeten zelf ook aan de publieke opinie denken.”

Roelants wijst erop dat het terugtrekken van de ambassadeurs alleen een veroordeling van het geweld is.

“Ze stellen geen harde eisen, maar laten wel hun ongenoegen blijken. Het niet zo dat ze willen dat Assad opstapt, ze willen hem duidelijk maken dat hij haast moest maken met de hervormingen. Precies zoals de Westerse wereld ook zegt. Niet dat Assad zich er iets van zal aantrekken. Hij laat keer op keer weten dat hij al bezig is met hervormingen.”

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Lex Boon