Obama: politieke impasse schuldenplafond schuld van afwaardering triple A-status

Obama tijdens zijn toespraak van vanavond. Foto AP / Evan Vucci

De Amerikaanse president Barack Obama geeft de politieke impasse over het verhogen van het schuldenplafond de schuld van de afwaardering van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten.

Vrijdag verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de triple A-status naar AA+. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat dit gebeurde voor de VS. Obama kondigde aan met maatregelen te komen om de hoge staatsschuld van de VS te verlagen. De president bekritiseerde S&P in milde bewoordingen: “wat een bureau ook zegt van onze kredietwaardigheid, Amerika is een triple A-land en zal dat altijd blijven”.

Terwijl Obama zijn toespraak gaf zakte de Dow Jones tot meer dan 450 punten in de min. Volgens financieel redacteur Melle Garschagen van NRC Handelsblad is deze duikeling waarschijnlijk te danken aan het ontbreken van sterke woorden van Obama om de Amerikaanse economie weer te herstellen. In de toespraak benadrukte de president vooral de politieke situatie in de VS die de schuld zou hebben aan de afwaardering door Standard & Poor’s. Garschagen:

“Obama gaat de verlaagde rating aanvechten in plaats van te zeggen: ‘we zetten de schouders eronder, we gaan ervoor zorgen dat we weer triple A worden’. De markten willen weten of de afwaardering van de kredietstatus van de VS terecht is of niet.”

Afgelopen weekend had het Witte Huis al scherpe kritiek op S&P. Obama sprak de hoop uit dat de afwaardering zijn politieke partners ertoe zou dwingen samen te werken om de staatsschuld snel terug te dringen. De president sprak daarnaast zijn voorkeur uit om de inkomstenbelasting aan te passen om de economische groei van de VS te stimuleren.

Volg de laatste ontwikkelingen op de financiële markten op ons liveblog.

    • Hans Klis