Middeninkomens profiteren het minst

Ook onder huidig kabinet verandert de positie middeninkomens niet.

Een gezin met een middeninkomen profiteert veel minder van overheidsvoorzieningen dan families uit lage en hoge inkomensgroepen. De hoogste inkomens profiteren het meest. Het beleid rondom de woningmarkt is een belangrijke verklaring voor de verschillen. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat vandaag gepubliceerd wordt.

In 2007 gaf de overheid 64 miljard euro uit aan allerlei voorzieningen, berekende het SCP. Van elke euro die wordt uitgegeven voor busvervoer betaalt de staat bijvoorbeeld vijftig eurocent en in het onderwijs 99 cent.

Bij elkaar opgeteld ontvangt een gemiddeld huishouden per jaar overheidsvoorzieningen ter waarde van 7.850 euro. Middeninkomens profiteren met jaarlijks 6.600 euro onder het gemiddelde. Lage en hoge inkomens ontvangen per jaar respectievelijk 7.700 en 11.500 euro aan voorzieningen. (Novum)