Leers beseft: ik maak vuile handen

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel, CDA) wil na de kabinetsperiode niet opnieuw minister worden.

Dat zegt hij in de reportage ‘Thoes dichzelf kênne zeen’ (Thuis jezelf kunnen zijn) van twee studenten journalistiek van de Hogeschool Utrecht. De VARA zendt de reportage vanavond uit in de actualiteitenrubriek Uitgesproken.

Leers zegt dat een nieuw kabinet het huidige beleid over drie jaar zonder hem moet voortzetten. „Dan kom ik terug naar Maastricht. Dan zoek ik wel weer een nieuwe uitdaging.” Zijn echtgenote bevestigt dit voornemen: „Bij acht jaar moeten we een te zware tol betalen.”

Leers vertelt dat hij wist dat hij „vuile handen” zou moeten maken op het moment dat hij instemde met zijn benoeming tot minister. „Het komt voor dat ik nu een afwijzing geef op een asielverzoek, dat ik als burgemeester wél had gesteund.” Leers heeft geen spijt van zijn stap naar het ministerschap. Volgens zijn eigen zeggen schiet hij nu wel tekort. „Had ik in het verleden maar meer juridische achtergrond gehad, waardoor ik nu nog beter mijn beslissingen kan nemen.”

Tv-reportage Leers: pagina 32