Lastminutecarrousel gaat almaar sneller draaien

Het Europese voetbalseizoen is weer begonnen, maar de transfermarkt is nog drie weken open. De rijke clubs zullen nog tientallen miljoenen uitgeven, maar dat is geen garantie voor succes.

ALKMAAR - AZ - PSV , Eredivisie , voetbal , seizoen 2011-2012 , 07-08-2011, AFAS Stadion , 3-1 , AZ speler Jozy Altidore viert de 3-1 . Jasper Ruhe

De fans waren er zaterdagavond eens goed voor gaan zitten in Parc des Princes. De verwachtingen waren tot een maximum opgevoerd bij Paris Saint-Germain, de club die zo graag bij de grote jongens van Europa wil horen. De nieuwe eigenaar, Qatar Investment Authority, kocht voor tientallen miljoenen euro’s aan nieuwe spelers. Alleen al aan Palermo werd 43 miljoen overgemaakt, omdat die Italiaanse club ooit het geniale inzicht had gehad de Argentijnse spelverdeler Javier Pastore te contracteren. Na de eerste negentig minuten van het nieuwe seizoen in de Ligue 1, toen het sympathieke, bescheiden Bretonse Lorient met 1-0 had gewonnen, dropen de Parijse miljonairs onder een fluitconcert af.

Achthonderd kilometer naar het oosten, in München, ondergingen de spelers van Bayern hetzelfde lot na de 1-0 thuisnederlaag tegen Mönchengladbach. De schuld lag vooral bij doelman Manuel Neuer, voor 20 miljoen aangetrokken van Schalke.

Het is de tijd van het jaar waarin de nieuwe competities zijn begonnen, maar de transferwindow nog wagenwijd open staat. Eén tegenvallend resultaat, en trainers wenden zich vragend tot hun directies, zoals PSV-trainer Fred Rutten gisteren opzichtig deed na een kansloze nederlaag in Alkmaar. Het is nu of niets meer tot aan de Kerst. En voor veel trainers, zo leert het verleden, is dat te laat.

Het is die periode waarin miljoenen fans hun adem inhouden – hopend op versterking of vrezend voor verdere uitholling. De kopende klasse is hijgerig op zoek naar zijn kopsterke spits of die balvaste middenvelder, broodnodig voor een gooi naar de titel. De verkopende helft wordt nooit kampioen en heeft de geldcompensatie hard nodig om te overleven. Over drie weken, als de R weer in de maand is, kunnen fans en trainers weer rustig gaan slapen.

De eredivisie van gisteren is niet de eredivisie van volgende maand. Leroy Fer speelt dit seizoen mogelijk driemaal tegen Excelsior; één keer met Feyenoord, twee keer met ‘droomclub’ FC Twente.

Met een onopvallend rondje langs de tribunes van het stadion van VVV nam Michel Vorm zaterdag afscheid van de fans van FC Utrecht, dat in een paar weken tijd al zijn uitblinkers is kwijtgeraakt: Ricky van Wolfswinkel (Sporting Portugal), Dries Mertens en Kevin Strootman (beiden PSV). Na het openingsduel maakte ook de tweede keeper van Oranje bekend dat „de clubs er uit zijn”. Vorm staat vermoedelijk deze week al op het trainingsveld van Swansea City. Tot merkbare versterking van de selectie van Erwin Koeman hebben al die Utrechtse inkomsten nog niet geleid, zo bleek zaterdagavond ook in Venlo, maar het is nog geen 1 september.

De lastminutecarrousel zal steeds sneller draaien. Bryan Ruiz, algemeen beschouwd als de beste van de eredivisie, lijkt ‘op weg’ naar de Premier League, want Tottenham Hotspur heeft verregaande interesse. Die transfer zou FC Twente de financiële ruimte bieden Fer over te nemen van Feyenoord, dat op zijn beurt lonkt naar Lex Immers (ADO), Bas Dost (Heerenveen) of Lasse Schöne (NEC).

Dat Vitesse-trainer John van den Brom gisteren door bodyguards moest worden begeleid in het stadion van zijn vorige club, ADO Den Haag, had niet alleen te maken met zijn overstap naar Arnhem, maar ook met zijn plannen. Het schijnbaar kapitaalkrachtige Vitesse wil voor 31 augustus nog „vijf of zes” spelers kopen. Van den Brom zou zijn oog hebben laten vallen op Timothy Derijck en Jens Toornstra van ADO. Met het verwachte vertrek van Wesley Verhoek naar Nottingham kan ADO wel eens een hoge prijs betalen voor het succes van vorig jaar. Door het vertrek van Frantisek Kubik en Dmitri Boelykin was de club al de helft van de treffers van vorig seizoen kwijt.

Wellicht kan er nog wat worden binnengehengeld voor 31 augustus. Maar spelersbeleid is meer dan het kopen van goede spelers. De sterrenformatie van Chelsea wist ondanks de bijna onuitputtelijke geldbronnen nooit de Champions League te winnen. Clubs als Manchester City, Real Madrid en Bayern hebben in hun eigen land het meest te besteden, maar worden niet automatisch kampioen. Sterspelers willen niet altijd samenwerken.

AZ, dat een jaar geleden nog in zwaar weer verkeerde, bewees gisteren tegen het nieuwe PSV dat het in korte tijd weer een topploeg kan samenstellen, zonder vele miljoenen te spenderen. PSV gaf vorige maand bijna twintig miljoen euro uit aan nieuwe spelers, maar vindt zich niet goed genoeg om voor de titel te gaan.

„Je kunt wel grote namen verzamelen, maar dat brengt een psychologisch aspect met zich mee, zo’n mediahype eromheen”, zei Christian Gourcuff, trainer van Lorient, na de zege op het nieuwe, poenerige Paris Saint-Germain. Een hecht team smeden: zo’n elftal koopt geen manager in een zomer bij elkaar. Ze weten dat ook bij Ajax, FC Twente en AZ – de Nederlandse kampioenen van de laatste drie jaar.

    • Rob Schoof