Kortkolom binnenland

PVV: stop subsidie voor Nexus Instituut

Den Haag. De PVV in Noord-Brabant wil dat de provincie ophoudt subsidie te verstrekken aan het Nexus Instituut. Die organisatie belegt conferenties met binnen- en buitenlandse denkers en publiceert een tijdschrift. Directeur Rob Riemen schreef vorig jaar het boek De eeuwige terugkeer van het fascisme, dat bijzonder kritisch is over de PVV en partijleider Geert Wilders. Volgens de Brabantse PVV maakt het instituut zich schuldig aan „een haatcampagne” tegen de PVV. „Het lijkt er sterk op dat het Brabantse belastinggeld gewoon opgaat aan politieke laster.” Op dit moment ontvangt Nexus jaarlijks 80.000 euro van de provincie. (NRC)

Twaalf voertuigen op A13 beschoten

Rotterdam. Bij elf auto’s en een stadsbus is zondagmiddag op de rijksweg A13 de achterruit beschoten. Daarbij raakte niemand gewond, meldt het Korps Landelijke Politiediensten. Het gaat vermoedelijk om schoten met een luchtbuks. Aan het einde van de middag kwamen bij de politie meldingen binnen van automobilisten die op de A13 van Rotterdam naar Den Haag na een harde knal hun achterruit zagen versplinteren. Bij de bus sneuvelde de ruit niet. De politie onderzoekt de zaak. (Novum)

Weinig animo voor bromfietsrijbewijs

Rotterdam. Het aantal kandidaten voor het bromfietsexamen blijft ver achter bij de verwachtingen. In het eerst halfjaar van 2011 deden volgens het CBR vijftienduizend mensen examen, dat is de helft van wat bij de invoering in maart 2010 werd verwacht. Brancheorganisatie Bovag wijt de tegenvallende interesse aan de lage pakkans van scooteraars zonder rijbewijs. De organisatie stelt dat eenderde tot de helft van de jonge scooter- of bromfietsrijders geen rijbewijs op zak heeft en eist dat de politie meer gaat controleren. (Novum)