Kort nieuws Economie

Overname Caiway door KPN lijkt probleem

Rotterdam. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoekt de overname van kabelbedrijf Caiway door KPN. Het aanbod voor consumenten zou mogelijk worden beperkt door de overname. Dat meldde de NMa maandag na een eerste onderzoek. De kartelwaakhond ziet problemen in het feit dat het kabel- en het kopernetwerk in het verzorgingsgebied van Caiway, vooral gelegen in het westen van het land, in één hand komt door de overname. De geplande overname werd in mei aangekondigd. Huidig eigenaar CIF heeft als voorwaarde voor de overname KPN laten beloven dat het glasvezelnetwerk opengesteld wordt voor concurrenten. De NMa heeft echter twijfels of concurrenten hierin geïnteresseerd zijn. Zij wijst erop dat de concurrentiestrijd tussen KPN en de kabelbedrijven de afgelopen jaren juist tot een goed aanbod heeft geleid voor consumenten. KPN ging de televisiemarkt op en kabelbedrijven werden actief op de internet- en telefoniemarkt. Hierdoor werd internet sneller en konden consumenten kiezen uit meer nieuwe televisiediensten. De NMa gaat nader onderzoek doen en heeft bepaald dat voor de overname een vergunning is vereist. Als KPN die aanvraagt, moet de NMa binnen dertien weken een besluit nemen. (Novum)

Exxon: nieuw contract oliewinning Indonesië

Irving. Exxon Mobil heeft een nieuw contract afgesloten om olie te gaan winnen in Indonesië. Het is het eerste van vijf contracten die het bedrijf het recht geven om aan de slag te gaan op het Banyu Urip-olieveld in Oost-Java. Dochterbedrijf Mobil Cepu bezit een aandeel van 45 procent in het project. Het Indonesische staatsbedrijf Pertamina heeft ook 45 procent en plaatselijke ondernemingen doen voor 10 procent mee, aldus Exxon. De voorbereiding van de exploitatie zal drie jaar duren. Daarna verwacht Exxon Mobil 165.000 vaten olie per dag te kunnen produceren. In totaal heeft Exxon sinds 1968 ruim 12 miljard euro geïnvesteerd in Indonesië. (AP)

Fugro stelt nieuwe financiering veilig

Amsterdam. Bodemonderzoeker Fugro heeft overeenstemming bereikt met 27 Amerikaanse en Britse beleggers over de onderhandse plaatsing van omgerekend 587 miljoen euro aan leningen. De leningen zijn onderverdeeld in blokken met een looptijd van 7, 10 en 12 jaar. Uit de voorwaarden blijkt het vertrouwen dat beleggers en banken hebben in het bedrijf, stelt een analist van SNS Securities in een reactie. (Novum)