Kort nieuws Buitenland

Police officers detain a man in Enfield, north London August 7, 2011. Police said they were called to Enfield, a few miles north of Tottenham, where youths had smashed two shop windows and damaged a police car. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAINCONFLICT SOCIETY - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW)
Police officers detain a man in Enfield, north London August 7, 2011. Police said they were called to Enfield, a few miles north of Tottenham, where youths had smashed two shop windows and damaged a police car. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAINCONFLICT SOCIETY - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW) REUTERS

CSU: Die Linke moet verboden worden

Rotterdam. Secretaris Alexander Dobrindt van de CSU, de Beierse zusterpartij van de christen-democratische CDU, pleit in een interview in Bild am Sonntag voor een verbod van Die Linke, een partij in de Bondsdag die uit de Oost-Duitse communisten is voortgekomen. In ieder geval moet de partij beter in de gaten worden gehouden door de binnenlandse veiligheidsdienst, omdat Die Linke streeft naar „een andere republiek”. Partijchef van Die Linke, Klaus Ernst, is woedend. Volgens hem wordt zo een klimaat gecreëerd „waarin extreemrechtse activisten zich aangemoedigd voelen” om partijkantoren van Die Linke aan te vallen. (NRC)

Irak: minister voor stroom ontslagen

Bagdad. De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft zijn minister Raad Shallal (elektriciteit) ontslagen nadat onregelmatigheden waren ontdekt in contracten met twee buitenlandse bedrijven voor de bouw van elektriciteitscentrales. De contracten met het Canadese bedrijf CAPGENT en het Duitse MBH – ter waarde van 1,7 miljard dollar – zijn geannuleerd. In 2006 vluchtte een voorganger van Shallal, Ayham al-Samarraie, naar Amerika na beschuldigingen van corruptie. (AP, Reuters)

President Jemen uit ziekenhuis in Riad

Sana’a. President Ali Abdullah Saleh van Jemen heeft zaterdag het ziekenhuis in de Saoedische hoofdstad Riad verlaten waar hij ruim twee maanden eerder was opgenomen nadat hij zware verwondingen had opgelopen bij een aanslag op zijn paleis in Sana’a. Volgens een Jemenitische regeringsfunctionaris wil Saleh terug naar Jemen, maar hebben de Saoedische autoriteiten zijn verzoek voorlopig afgewezen. Zijn terugkeer zou de instabiliteit in zijn land nog kunnen verergeren. (AP, Reuters)

Inspirator Breivik treedt uit anonimiteit

Rotterdam. De extreem-rechtse blogger ‘Fjordman’ die een inspiratiebron was voor de Noorse terrorist Anders Behring Breivik, heeft zijn naam bekend gemaakt. De man, die Peder Jensen heet, zegt in een interview met de krant Verdens Gang dat hij het verschrikkelijk vindt met Breivik geassocieerd te worden. Hij besloot in overleg met zijn advocaat en familie zijn identiteit bekend te maken voordat media hem zouden vinden. De Noorse politie had de 36-jarige Noor al opgespoord, ondervraagd en zijn computer in beslag genomen. Jensen wisselde in 2009 en 2010 enkele e-mails met Breivik, maar wilde verder geen contact met hem. (NRC)

Jurist volgt Dalai Lama op als nieuwe premier

Dharamsala. De 43-jarige jurist Lobsang Sangay is vandaag ingehuldigd als de nieuwe premier van de Tibetaanse regering-in-ballingschap. Sangay werd in april al gekozen. Hij heeft rechten gestudeerd aan de universiteit van Harvard. De Dalai Lama (76) maakte dit voorjaar bekend zich meer op zijn geestelijke werk te willen concentreren. (AFP)

‘Leger van Zimbabwe runt martelkampen’

Johannesburg. Het leger van Zimbabwe beheert bij diamantvelden in het oosten van het land volgens de BBC ‘martelkampen’ waar onwillige diamantdelvers mishandeld worden. De twee kampen, waarover het onderzoeksprogramma Panorama vanavond bericht, zouden al drie jaar operationeel zijn en onder leiding staan van vertrouwelingen van president Robert Mugabe. Zimbabwe beschikt over een grote diamantvoorraad, maar heeft de stenen wegens mensenrechtenschendingen sinds 2009 niet mogen exporteren. (NRC)