Knesset wordt teruggeroepen van reces vanwege protesten Israël

Afgelopen zaterdag gingen bijna een kwart miljoen Israëliërs de straat op om te demonstreren tegen het sociaal-maatschappelijke beleid van de regering van premier Benjamin Netanyahu . Foto Reuters / Nir Elias

Het Israëlische parlement wordt teruggeroepen van reces voor een spoedberaad over de sociale onrust en de aanhoudende demonstraties in het land.

Op verzoek van de Israëlische oppositiepartijen zal het spoedberaad op woensdag of anders volgende week maandag in de Knesset plaatsvinden. Sommige leden van de oppositie willen het beraad zo lang mogelijk uitstellen zodat de protesten nog verder kunnen groeien, meldt de Israëlische krant Ha’aretz. Woensdag zullen ook tientallen maatschappelijke organisaties een spoedvergadering houden om daarna gezamenlijk hun eisen te presenteren aan de Israëlische regering.

Al weken demonstreren Israëlische burgers uit onvrede over de hoge huizenprijzen en hoge kosten van levensonderhoud in het land. Zij eisen betaalbare woningen, lagere belastingen, gratis kinderopvang en andere sociale hervormingen. Het zijn de grootste sociaal-economische protesten in de geschiedenis van Israël.

Vandaag demonstreerden honderden gepensioneerden bij het regeringsgebouw in Tel Aviv om goedkopere medicijnen te eisen en tegen bezuinigingen op hun pensioen.

Zaterdag gingen in heel Israël een kwart miljoen betogers de straat op (In Beeld).

    • Hans Klis