Kim Jong-Il steelt geld met behulp van online games

Een beeld van Lineage II, The Chaotic Throne.

Kim Jong-Il heeft met hulp van Zuid-Koreaanse hackers geld uit populaire online games gestolen. Volgens The New York Times heeft de communistische leider in twee jaar tijd meer dan zes miljoen dollar buitgemaakt.

De hackers zouden in opdracht van Kim op de servers van de online games Lineage en Dungeon and Fighter hebben ingebroken. Vervolgens lieten ze tientallen onbemande computers doorlopend de games ‘spelen’ om virtueel geld te verdienen. Het verzamelde virtuele goud werd op internet voor echt geld aan gamers verkocht.

“The North Korean computer experts were each required to send at least $500 a month back to the Pyongyang government, the police said. It remained unclear how much of the rest of their profits they pocketed for themselves, given different layers of party and military officials involved in a typical illicit operation.” - The New York Times over de Noord-Koreaanse hackers

De Zuid-Koreaanse politie heeft de hackers in China opgepakt, van waaruit ze opereren. De vier Zuid-Koreanen en een Chinees zouden deel uitmaken van Office 39. Deze groep verdient volgens het Amerikaanse dagblad geld voor het Noord-Koreaanse regime met de verkoop van drugs, namaakproducten en wapens.

Noord-Korea ontkent de aantijgingen en ziet de beschuldigingen van de Zuid-Koreaanse overheid als een complot tegen de staat.

    • Peter van der Ploeg