Israël wil einde aan prijsstijging

Protesters march during a massive protest calling for social justice including lower property prices in Israel, on a main road in Tel Aviv, in this aerial view taken August 6, 2011. A quarter-million Israelis marched for lower living costs on Saturday in a swelling protest that has thrust the economy onto the political agenda and put pressure on Prime Minister Benjamin Netanyahu. REUTERS/Eric Sultan (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST BUSINESS) NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL Reuters

Na massademonstraties tegen zijn beleid op zaterdag heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gisteren een commissie van ministers en experts gevormd die met een plan moet komen om halt toe te roepen aan de stijging van de kosten van levensonderhoud.

Maar hij waarschuwde tegen te hoge verwachtingen omdat Israël naar zijn zeggen voorzichtig moet opereren, zeker temidden van de internationale financiële onzekerheid. Vanochtend kondigde het ministerie van Financiën juist een verhoging van de elektriciteitsprijzen met bijna 10 procent aan, wat zonder twijfel slecht zal vallen bij de protesterende bevolking. Reden van deze verhoging vormen de onderbrekingen van de Egyptische gastoevoer naar de elektriciteitscentrales.

Een los georganiseerde, niet-politieke groep jonge Israëliërs lanceerde drie weken geleden de eerste protesten tegen de scherp gestegen woonlasten. De Israëlische economie is er in principe goed aan toe. Dit jaar wordt een groei verwacht van 4,8 procent, de werkloosheid is met 5,7 procent relatief laag. Maar de kloof tussen arm en rijk groeit, en door het tekort aan woonruimte, dat volgens de betogers kunstmatig in stand wordt gehouden door projectontwikkelaars, stijgen de woonlasten.

De organisatoren van het protest, die drie weken geleden begonnen met het inrichten van een tentenkamp in Tel Aviv, kregen vrijwel onmiddellijk veel steun. Zaterdag gingen meer dan 250.000 Israëliërs (op in totaal 7 miljoen), van wie 200.000 in Tel Aviv, de straat op om te protesteren tegen de kosten van levensonderhoud en sociale rechtvaardigheid te eisen. De demonstraties, groter dan die van de voorgaande week, waren onder de grootste in de geschiedenis van Israël en hoe dan ook het grootste sociaal-economische protest. Minister van Financiën Yuval Steinitz, die Netanyahu’s commissie zal voorzitten, noemde de protestbeweging gisteren en „indrukwekkend fenomeen waaraan we aandacht moeten besteden” (Reuters, AP, AFP)