Israël: massale betoging tegen hoge woonlasten

Met een kwart miljoen demonstranten was het een van de grootste protesten in decennia in Israël.

Zeker een kwart miljoen Israëliërs zijn zaterdag de straat op gegaan uit protest tegen de stijgende kosten voor levensonderhoud. De betogers eisen dat de regering maatregelen neemt om te zorgen dat de huur- en voedselprijzen dalen.

De protesten zijn in een maand tijd uitgegroeid van studenten die tentenkampen opzetten tot een landelijke mobilisatie van de Israëlische middenklasse. De meeste betogers zeggen dat hun salaris niet voldoende is om maandelijks de huur, eten en kinderopvang te kunnen betalen.

De Israëlische economie is sinds 2004 met gemiddeld 4,5 procent gestegen en in dezelfde periode is de werkloosheid gedaald van 11 naar 5,7 procent. Maar dankzij bedrijfskartels en lage lonen profiteren veel Israëliërs niet van de groei.

„Zoiets als dit is in geen decennia gebeurd – al deze mensen die samenkomen, de straat op gaan om verandering te eisen. Het is een revolutie”, zei Baroch Oren, een 33-jarige protestleider, zaterdag.

De rechtse regering van premier Netanyahu heeft beloofd om meer grond van de staat vrij te maken voor ontwikkeling, om meer goedkope huurhuizen te bouwen en het openbaar vervoer te verbeteren. Premier Netanyahu zou gisteravond een team van ministers, academische experts en zakenmensen benoemen, dat zich moet buigen over de eisen van de demonstranten.

Tot nu toe heeft de regering ambivalent gereageerd op de protesten. Ze moet de verontwaardiging van de middenklasse serieus nemen, maar aan de andere kant vreest ze dat de oppositie de protesten gebruikt voor politiek gewin. Maar de oppositie weet de protesten tot nu toe niet naar haar hand te zetten. (AP, BBC)