Hoofdbeul Abu Ghraib na zesenhalf jaar vrijgelaten

De veronderstelde aanvoerder van de Amerikaanse militairen, die Irakeze gevangenen hebben gemarteld in de Abu Ghraib-gevangenis, is zaterdag vrijgelaten. Charles Graner kwam na zesenhalf jaar hechtenis in een militaire gevangenis in Kansas vervroegd vrij. De rechter had de korporaal in 2004 tien jaar gevangenisstraf opgelegd, meer dan de straf die Graners mededaders ontvingen. De resterende strafjaren staat de militaire politieman onder toezicht van de reclassering, zegt het Amerikaanse leger. Graner werd met zes medebewaarders veroordeeld voor het misbruiken van gevangenen in de gevangenis van Abu Ghraib. Talloze foto’s van hun grijnzende gezichten naast opeengestapelde naakte gevangenen leverde afdoende en overtuigend bewijs. De rechter bevond Graner onder meer schuldig aan het dwingen van een gedetineerde om voor de camera’s van zijn collega’s te masturberen. Graner zelf bleef volhouden dat zijn optreden door inlichtingenofficieren was bevolen. Zo hoopten zij de gevangenen te breken en vervolgens succesvoller te kunnen verhoren. (AP)