Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Religie

Hoe populair is Al-Shabaab?

Al-Shabaab stelde zich aanvankelijk pragmatisch op in het Somalische krachtenveld en hield rekening met clangevoeligheden. Dat is voorbij. In 2009 en 2010 was Ahmed Abdi Godane, een hardliner en lid van een Arabische subclan uit het noorden, emir (hoogste leider) van Al-Shabaab. Hij voerde een zuivering door, want hij vond dat figuren met een ‘clanagenda’ te veel ruimte hadden gekregen. De tot dan toe losse organisatiestructuur, die lokale leiders veel ruimte gaf, werd gecentraliseerd en pragmatici moesten plaats maken voor salafistische puriteinen. De centrale leiding bestaat sindsdien uit louter hardliners, onder wie opvallend veel buitenlanders. Het nieuwe Al-Shabaab heeft de aanvankelijke steun onder de bevolking verspeeld met hardvochtige straffen, zoals steniging, en zelfmoordaanslagen. Vooral Al-Shabaabs anti-soefi-campagne stuit op veel weerzin. De beweging heeft een ‘departement tegen afgoderij’ die alleen tot doel heeft om in moskeeën graven van heilige mannen te verwoesten.