Europese markten zakken in - ECB-effect uitgewerkt

Traders work on the floor of the Frankfurt stock exchange on August 8, 2011. European shares slipped on Monday continuing their two-week slide after Standard & Poor cut the U.S. prized AAA credit rating by one notch, with miners the worst performers. But losses could be limited after the Group of Seven leaders said they were "ready to take action to ensure stability and liquidity in financial markets" and the European Central Bank is to extend its bond buying support. REUTERS/Remote/Pawel Kopczynski (GERMANY - Tags: BUSINESS) Beleggers op de vloer van de beurs in Frankfurt. Foto Reuters / Pawel Kopczynski

De stemming op de Europese financiële markten is aan het omslaan. Na een hoopvolle start, zakken de koersen nu in.

De AEX schommelt in het middaguur rond de 3 procent in de min. De koersen van de andere Europese beurzen noteerden om 11.45 uur: Londen -1,6 procent, Parijs -1,7 procent, Frankfurt -2,3 procent, Madrid +0,7 procent, Milaan +0,3 procent.

Volgens onze financieel redacteur Melle Garschagen lijkt het positieve effect van de ECB-maatregel om Italiaanse en Spaanse staatsobligaties op te kopen alweer uitgewerkt:

“Het effect is nu al uitgewerkt. Dat is snel, maar je zag dat eerder na de goede Amerikaanse banencijfers, de deal over het Amerikaanse schuldenplafond en de eurotop van een paar weken geleden. Beleggers beseffen dat de schuldencrises niet zijn opgelost. Er is een duidelijk onderscheid tussen de Italiaanse en Spaanse beurs en de rest. Wel is het allemaal weer meer naar elkaar toe aan het trekken.”

Gisteren kondigde de Europese Centrale Bank (ECB) aan dat het actief, naast Ierse en Portugese, ook Spaanse en Italiaanse staatsobligaties gaat opkopen. Dit om de koersen te ondersteunen en de rente te beperken. Hierdoor kan worden voorkomen dat Spanje en Italië op termijn meer rente voor hun toekomstige leningen moeten betalen dan ze aankunnen.

Ook de G20-landen hebben de handen ineen geslagen. De twintig belangrijkste economieën van de wereld beloofden vanochtend in een verklaring gezamenlijk op te treden in een poging de rust op de markten te herstellen.


Volg ons liveblog voor de laatste ontwikkelingen op de beurzen vandaag.

    • Marije Willems