Er ontbreekt van alles

De woede bij PSV-trainer Fred Rutten was groot na de 3-1 nederlaag bij AZ.

En de slechte seizoensstart zorgt ook direct al voor onrust binnen de club.

PSV'er Georginio Wijnaldum in duel met Nick Viergever van AZ. Foto ProShots ALKMAAR - AZ - PSV , Eredivisie , voetbal , seizoen 2011-2012 , 07-08-2011, AFAS Stadion , 3-1 , PSV Eindhoven speler Georginio Wijnaldum (l) in duel met AZ speler Nick Viergever (r). Jasper Ruhe

Algemeen-directeur Tiny Sanders gebruikte na het vorige seizoen twee woorden om aan te geven wat er ontbrak bij PSV: passie en inzet. Trainer Fred Rutten werd gespaard en kreeg met een gerenoveerde selectie een nieuwe kans om het elftal naar zijn hand te zetten. Na de nederlaag gistermiddag op de eerste speeldag tegen AZ (3-1) werd de coach in de catacomben van het AFAS Stadion gevraagd of hij passie en inzet bij zijn spelers had gezien. „Nee”, luidde het veelzeggende antwoord van Rutten. „Eigenlijk is dat ongelooflijk.”

Het werd pijnlijk duidelijk dat de seizoensopening voor PSV veel te vroeg kwam. Het optimisme dat door het aantrekken van de talenten Dries Mertens (24), Kevin Strootman (21) en Georginio Wijnaldum (20) in Eindhoven ontstond, is met één klap verdwenen. Het fris en frivool voetballende AZ van trainer Gertjan Verbeek zette PSV op basis van wilskracht en overtuiging te kijk. PSV mocht dan voor achttien miljoen euro spelers hebben gekocht, de ploeg toonde tot woede van Rutten niet de ambitie kampioen te willen worden. En net als vorig seizoen ontbreekt het PSV aan een scorende spits.

Rutten liet in aanloop naar de eerste wedstrijd meermalen weten dat het aantrekken van een nieuwe spits wat hem betreft bittere noodzaak is. Rutten zag Jonathan Reis, Marcus Berg, Danny Koevermans en Stef Nijland om uiteenlopende redenen vertrekken, maar kreeg er niemand voor terug. Ola Toivonen – die in januari 2009 als centrumaanvaller was aangetrokken – ziet zichzelf tegenwoordig meer als een aanvallende middenvelder. Género Zeefuik is de enige echte spits in de selectie van Rutten. Deze 21-jarige voetballer begon tegen AZ op de bank.

Technisch manager Marcel Brands mag het jeugdige trio Mertens, Strootman en Wijnaldum graag betitelen als „strategische aankopen” die mogelijk in de toekomst met winst doorverkocht kunnen worden, maar er moeten nu al vraagtekens worden gezet bij het transferbeleid. Waarom kocht PSV voor vijf miljoen euro Wijnaldum, terwijl de nieuwe aanvoerder Toivonen al op diens favoriete positie speelt? PSV heeft een overschot aan middenvelders, terwijl zowel de achterhoede als de voorhoede dringend versterking behoeft.

De komst van Mertens, Strootman en Wijnaldum moet voor een nieuw elan zorgen binnen de selectie, waarin Orlando Engelaar en Otman Bakkal zijn gedaald in de pikorde. Engelaar en Bakkal waren een paar jaar geleden nog internationals, maar zijn onder Rutten uitgegroeid tot de verpersoonlijking van het elftal dat de voorbije twee seizoenen zo tegenviel.

Als Rutten echt een nieuwe start wil maken, dan zou een vertrek van Engelaar – hij zou in de belangstelling staan van Middlesbrough – en Bakkal logisch zijn. Engelaar kwam gisteren in actie als centrale verdediger en werd dertien minuten voor tijd vervangen door Bakkal. Rutten vreest dat zijn selectie met een vertrek van Engelaar verder wordt uitgehold. Hij had gisteren maar zeventien spelers bij zich. „Je moet geen speler weg doen voordat je een ander binnen hebt”, stelde hij.

De drie aankopen Mertens, Strootman en Wijnaldum werden de afgelopen weken stuk voor stuk door verschillende stromingen binnen en buiten de club geprezen om hun kwaliteiten. Zo roemde bondscoach Bert van Marwijk afgelopen vrijdag Strootman en Wijnaldum tijdens de persconferentie waarop hij zijn selectie voor het oefenduel met Engeland bekend maakte. Strootman en Wijnaldum zijn in de hiërarchie zelfs Theo Janssen al voorbijgestreefd.

De wedstrijd tegen AZ werkte ontnuchterend. Vleugelaanvaller Mertens scoorde als vervanger van de naar het Russische Anzhi Makhachkala vertrokken Balázs Dzsudzsák nog wel een voldoende. De rechtsbenige Belg maakte vlak voor rust het enige doelpunt voor PSV. Maar Mertens is niet het type voetballer dat een ploeg bij de hand kan nemen. Strootman en Wijnaldum manifesteerden zich vorig seizoen als bepalende middenvelders bij respectievelijk FC Utrecht en Feyenoord, maar konden dat bij hun debuut voor PSV allerminst waarmaken. Rutten was geschrokken en nam hen niet in bescherming. „Voor de nieuwe jongens: welkom in de top! Fouten zoals die vandaag werden gemaakt, worden meteen afgestraft.”

De slechte start van PSV zorgt direct al voor onrust binnen de club, die kampioen móét worden. Mertens, Strootman en Wijnaldum krijgen geen tijd zich aan te passen, Engelaar en Toivonen zullen blijven zinspelen op een vertrek en de zoektocht naar een spits wordt met de dag gecompliceerder en kostbaarder. Zo ontbreekt het PSV aan het begin van de competitie aan veel meer dan alleen passie en inzet.

    • Koen Greven