Duitse luchtverkeersleiders mogen morgen staken

Passagiers op vliegveld Fuhlsbuettel in Hamburg. Foto Reuters / Fabian Bimmer

De Duitse luchtverkeersleiders mogen morgenochtend van 06.00 uur tot 12.00 uur het werk neerleggen. Dat heeft een rechter in Frankfurt am Main vanmiddag besloten. Vliegvelden en luchtvaartmaatschappijen verwachten flinke vertragingen en lange wachttijden, meldt persbureau Novum. Of de staking doorgaat is nog niet helemaal zeker. De Duitse luchtverkeersleiding heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechter in kort geding.

Vorige week werd een staking nog door de rechter verboden. De vakbond voor luchtverkeersleiders eist een loonsverhoging van 6,5 procent. Ook wil de vakbond een betere rechtszekerheid voor zijn leden.

De precieze gevolgen van de staking voor reizigers zijn nog onbekend. Duitse vliegmaatschappijen en vliegvelden hebben zich al wel voorbereid. Passagiers worden gevraagd zich via de website van het vliegveld te informeren.

Gevolgen voor Nederlandse reizigers

De aangekondigde staking van Duitse luchtverkeersleiders dinsdag heeft ook gevolgen voor mensen die in Nederland op het vliegtuig stappen. Veel vluchten richting Zuid-Europa die normaal gesproken over Duitsland gaan, moeten worden omgeleid of geannuleerd. Dat heeft Fred Könneman van de Europese luchtverkeersleidingsinstantie Eurocontrol gezegd op Radio 1.

“Als de staking doorgaat moeten ook Nederlandse reizigers rekening houden met vertragingen en annuleringen”, zei een woordvoerder van KLM voordat de Duitse rechtbank de staking rechtsgeldig verklaarde. Zowel KLM, Schiphol als Luchtverkeersleiding Nederland konden vlak na het bekend worden van de uitspraak in kort geding nog geen concretere informatie geven.

Update 23.00 uur:
Vooruitlopend op een mogelijke staking heeft KLM twee vluchten vanaf Schiphol geschrapt. Het gaat om vluchten naar Düsseldorf en Keulen. Drie KLM-vluchten vanuit Duitsland zijn ook geannuleerd. Het is nog steeds onduidelijk of de staking doorgaat.

    • Lex Boon