Dow Jones keldert 5,5 procent, rampdag op beurzen

Beurshandelaren op Wall Street zien de Down Jones 5,5 procent verliezen. Foto AP / Jin Lee

De Amerikaanse beurzen zijn vanavond met enorme verliezen gesloten. De Dow Jones verloor meer dan 5,5 procent en dook onder de 11.000 punten. Het was het grootste verlies voor de Dow sinds 2008 en de op zes na grootste daling ooit.

De belangrijkste Amerikaanse beursindex opende vanmiddag om half vier Nederlandse tijd 1,19 procent lager en stond al vrij snel 2 procent in de min. Hoewel de koers zich toen stabiliseerde, werd de stemming negatiever na de slechte slotstanden van de Europese beurzen en een verklaring die president Obama rond acht uur Nederlandse tijd aflegde. De laatste uren ging de Dow rap omlaag: om tien uur sloot de beurs 5,55 procent, ofwel 634,76 punten, lager op 10.809,85 punten.

Voor de Dow Jones is het verlies van 5,55 procent de grootste klap sinds oktober 2008. Naast de Dow verloren ook technologiebeurs Nasdaq en de S&P500 veel terrein. De Nasdaq kelderde maarliefst 6,9 procent, verloor daardoor 174,72 punten en sloot op 2.357,69 punten. De S&P500 leed het grootste verlies sinds 1 december 2008: de beurs met de grootste hoeveelheid Amerikaanse fondsen verloor 6,66 procent (79,83 punten) en noteerde een slotstand van 1.119,55 punten.

Ook elders op de Amerikaanse continenten duikelden de beurzen. De Mexicaanse beurs 5,9 procent en de Braziliaanse beurs ging zelfs met 8,8 procent omlaag.

De koersen in Amerika gingen extra snel omlaag na een korte toespraak van president Obama over de Amerikaanse kredietwaardigheid, vertelt onze financieel redacteur Melle Garschagen:

“Al tijdens het spreken van Obama zag je de koers vrij snel afglijden. De toespraak gaf geen vertrouwen. Verder was de stemming de hele dag al negatief, net als de afgelopen week, de afgelopen maand… het vertrouwen is er niet.”

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (FED), houdt morgen een reguliere bijeenkomst over de monetaire situatie van de VS, die dit keer op een zeer gevoelig moment komt. De markten zullen volgens Garschagen in spanning afwachten waar de FED mee komt:

“Ze zouden opnieuw kunnen besluiten een pakket Amerikaanse staatsobligaties te kopen. Een andere optie is er ook: de FED heeft eerder aangekondigd aflopende staatsobligaties opnieuw te investeren. De balans van deze staatsleningen staat nu op ruim 2500 miljard euro. Ze kunnen beloven dat ze deze balans voor een hele lange tijd zullen vasthouden. Dat moet vertrouwen wekken, omdat het laat zien dat de FED nog altijd bereid is bij te springen.”

Europese beurzen gaan ook hard onderuit

De Europese aandelenmarkten sloten eind van de middag ook al diep in het rood. De AEX duikelde 4,4 procent en sloot op 283,36 punten. De Duitse DAX-30 verloor maarliefst 5,02 procent en ook de beurs in Parijs gaf veel terrein prijs (-4,7 procent). In Londen verloor de FTSE100 3,4 procent.

Of de verliezen op Wall Street morgen voor nieuwe paniek op de Aziatische en Europese beurzen gaan zorgen is volgens Garschagen niet te voorspellen:

“Er kan nieuwe paniek komen, maar het kan ook dat de wereld even z’n rondje heeft gehad en dat het morgen allemaal wat afwachtender is. Wat goed zou kunnen is dat de Aziatische en Europese markten gaan afwachten waar de FED mee zal komen.”