'Die hernia zit er nog altijd, natuurlijk'

Judith Meulendijks in actie tijdens het NK in Almere Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 080202

Naam: Judith Meulendijks

Leeftijd: 32

Prestaties: Winnares Macau Open (2006), Nederlands kampioene enkelspel (1996, 2008) en dubbelspel (2006, 2007)

Wat zijn uw ambities voor de WK van volgende week?

„Eigenlijk heb ik geen echt doel. Ik heb begin mei een zware hernia gehad en de afgelopen maanden heel weinig kunnen trainen. Ik heb anderhalve maand bijna niets gedaan om die hernia te laten rusten. Daarna ben ik zeer voorzichtig weer begonnen. Voorlopig gaat het trainen goed, maar die hernia zit er natuurlijk nog altijd. Ik hoop eigenlijk vooral te kunnen genieten van het spelen op een groot kampioenschap. Maar ik ben realistisch: ik heb de voorbije maanden te weinig getraind om serieuze ambities te koesteren.”

Hoe heeft u de training aangepast na de blessure?

„Ik heb mijn trainingen helemaal moeten omgooien. In het begin deed ik er alles aan om mijn rug toch maar niet te belasten. Ik heb mijn voetenwerk aangepast om mijn rug te sparen. Ik heb ook vooral backhands geslagen, omdat ik mijn romp dan niet moet dragen. Mijn hernia zit in de onderrug, dus ik heb een hele tijd niet kunnen springen om geen schokken te veroorzaken. In die eerste maanden heb ik vooral geprobeerd om pijnvrij te trainen. Ondertussen durf ik wel bijna weer voluit trainen. Maar er blijft natuurlijk altijd een zeker risico.”

U bent momenteel op trainingskamp in Denemarken. Wat doet u zoal een trainingskamp?

„Dit trainingskamp stond al een tijdje gepland. Het is eigenlijk een badmintonkamp voor kinderen. Ik geef trainingen en train tussendoor zelf ook wat bij. Ik heb hier vorig jaar een dagje meegeholpen en vond dat zo leuk dat ik dit jaar een hele week meedoe. De combinatie van trainen en les geven spreekt me wel aan. De week voor een wereldkampioenschap doe ik het sowieso toch wat rustiger aan. Ik concentreer me dan meer om goed uitgerust aan de start te verschijnen. In die laatste week kan je niets meer bijleren, je moet eigenlijk al klaar zijn met je voorbereiding. Van deze week hangt het niet af.”

Scout u de tegenstanders?

„Als de loting bekend is probeer ik natuurlijk altijd zo veel mogelijk te weten te komen over de tegenstander. Voor elke partij bestudeer ik met mijn coach videobeelden. Daarin probeer ik te analyseren wat haar sterke en zwakke punten zijn, en hoe ik daar tijdens de wedstrijd op in kan spelen. Ik heb thuis een hard drive vol videobeelden van tegenstanders. Door de jaren heen heb ik veel videobeelden verzameld en tegenwoordig staan er ook veel wedstrijdbeelden op YouTube.”

Welke speelstijl ligt u het best?

„Ik ben een verdedigend sterke speelster die wacht op de kans om aan te vallen. Het maakt weinig uit tegen wat voor soort speelster ik uitkom. Ik ga uit van mijn eigen sterkte. Badminton ontwikkelt zich razendsnel over de hele wereld. Er is de laatste jaren een jonge generatie Aziatische speelsters die al op zeer jonge leeftijd erg zeer goede resultaten behaalt. Waar dat net aan ligt, kan ik niet zeggen. Het is altijd goed om te zien dat er steeds meer landen bijkomen.”

    • Jeroen Zuallaert