Die hernia zit er nog

Vandaag beginnen de WK badminton in Londen.

Judith Meulendijks heeft geen serieuze ambitie: „Door een zware hernia heb ik heel weinig kunnen trainen.”

Badmintonster Judith Meulendijks maakt vanmiddag bij de wereldkampioenschappen in Londen haar rentree na een herniablessure. De 32-jarige Nederlandse kampioene treft in haar eerste partij in het enkeltoernooi de Oostenrijkse Simone Prutsch.

Wat zijn je ambities deze week in Londen?

„Eigenlijk heb ik geen echt doel. Ik heb begin mei een zware hernia gehad en de afgelopen maanden heel weinig kunnen trainen. Ik heb anderhalve maand bijna niets gedaan om die hernia te laten rusten. Daarna ben ik voorzichtig weer begonnen. Het trainen ging de laatste tijd goed, maar die hernia zit er natuurlijk nog altijd. Ik hoop eigenlijk vooral te kunnen genieten van het spelen op een groot kampioenschap. Maar ik ben realistisch: ik heb de voorbije maanden te weinig getraind om serieuze ambities te koesteren.”

Hoe heb je de training aangepast na de blessure?

„Ik heb mijn trainingen helemaal moeten omgooien. In het begin deed ik er alles aan om mijn rug niet te belasten. Ik heb mijn voetenwerk aangepast om mijn rug te sparen en vooral backhands geslagen, omdat ik mijn romp dan niet hoef te draaien. Mijn hernia zit in mijn onderrug, dus ik heb een tijd niet kunnen springen om geen schokken te veroorzaken. In die eerste maanden heb ik vooral geprobeerd pijnvrij te trainen.”

Je was vorige week op trainingskamp in Denemarken. Wat doe je dan zoal?

„Dat trainingskamp stond al een tijdje gepland. Het is eigenlijk een badmintonkamp voor kinderen. Ik geef trainingen en train tussendoor zelf ook een beetje. Ik heb hier vorig jaar een dagje meegeholpen en vond dat zo leuk dat ik dit jaar een hele week mee heb gedaan. De combinatie van trainen en lesgeven spreekt me wel aan. De week voor een groot toernooi doe ik het sowieso altijd wat rustiger aan, zodat ik daar goed uitgerust aan kan beginnen. In zo’n laatste week kun je niets meer bijleren, je moet dan al klaar zijn met je voorbereiding.”

Screen je de tegenstanders?

„Zodra de loting bekend is probeer ik natuurlijk zoveel mogelijk te weten te komen over de tegenstander. Voor elke partij bestudeer ik met mijn coach videobeelden. Daarin probeer ik te analyseren wat haar sterke en zwakke punten zijn, en hoe ik daar tijdens de wedstrijd op in kan spelen. Ik heb thuis een harde schijf vol videobeelden van tegenstanders. Door de jaren heen heb ik veel videobeelden verzameld en tegenwoordig staan er ook veel wedstrijdbeelden op YouTube.”

Welke speelstijl ligt je het best?

„Ik ben een verdedigend sterke speelster die wacht op de kans om aan te vallen. Ik ga uit van mijn eigen sterkte. Badminton ontwikkelt zich razendsnel over de hele wereld. Er is de laatste jaren een jonge generatie Aziatische speelsters die al op zeer jonge leeftijd zeer goede resultaten behaalt. Waar dat aan ligt, kan ik niet zeggen. Maar het is altijd goed om te zien dat er steeds meer landen bij komen.”

    • Jeroen Zuallaert