De wortels van Al-Shabaab

Leden van Al-Shabaab oefenen in een militair trainingskamp in Mogadishu. Foto AP FILE - This Nov. 4, 2008 file photo shows members of Somalia's al-Shabab jihadist movement during exercises at their military training camp outside Mogadishu. Training camps in the lawless nation of Somalia are attracting hundreds of foreigners, including Americans, and Somalis recruited by a local insurgent group linked to al-Qaida, according to local and U.S. officials. American officials and private analysts say the camps pose a security threat far beyond the borders of Somalia, including to the U.S. homeland. (AP Photo, File) ASSOCIATED PRESS

Het volk lijdt honger maar de heersers in Zuid-Somalië weigeren hulp. De strijders van Al-Shabaab (Arabisch voor De Jeugd) houden zich aan een letterlijke lezing van de Koran en hun dwingelandij over gelovigen is uitzonderlijk in islamitisch Afrika. Vanouds is de Somalische islam mystiek en tolerant. Waar komt dat radicalisme dan vandaan?

    • Dirk Vlasblom