Dance Valley liep moeizaam vol en wil nu compacter worden

Dansfestival Dance Valley verliep zaterdag regenachtig en trok de helft van het normale aantal bezoekers. Minister-president Mark Rutte was er wel.

De zeventiende editie van Dance Valley in recreatiegebied Spaarnwoude bij Haarlem was een van de zwaarste tot nu toe, zegt organisatie UDC. De ‘moeder aller dancefestivals’ trok alleen maar voldoende publiek dankzij een kaartenactie van de organisatie waarbij twee personen voor de prijs van één kaartje, 69 euro, naar binnen mochten.

Uiteindelijk trok het evenement volgens de politie zo’n 30.000 danceliefhebbers. Eerdere edities trokken 60.000 bezoekers. Op de website van Dance Valley laat de organisatie weten dat het „door de krankzinnige btw-verhoging en de barre weersomstandigheden een bewogen jaar was voor de dancescene als geheel en Dance Valley in het bijzonder”. De kaartenactie was „een weloverwogen beslissing”, zegt UDC. „Maar niettemin bleef het spannend hoe die werd opgepakt. De hoeveelheid support, liefde en respect valt met één woord te omschrijven: hartverwarmend.”

De komst van premier Rutte droeg bij aan een positief beeld. Op verschillende sociale media circuleren foto’s en een filmpje van een ontspannen lachende, bruinverbrande minister-president, met zonnebril en wit overhemd, op Dance Valley. Een dansende Rutte op het nummer Da Hool – Meet her at the Loveparade (1997) in deze onzekere eurocrisis tijden leverde online veel reacties op. „Een housende MP terwijl de wereldeconomie op z’n gat ligt?” Omgekeerd werd de premier „z’n feestje” gegund. In 2008 bezocht Rutte het dancefestival ook, en verloor er toen zijn telefoon.

Twee flinke hoosbuien maakten van Dance Valley zaterdag ‘Plens Valley’. Het festivalterrein veranderde in een modderpoel, in regenponcho’s gehulde bezoekers bewogen zich van tent naar tent. Velen vertrokken voortijdig, al bleven er volgens UDC genoeg mensen die „keihard in de regen bleven knallen”.

De halvering van de bezoekersaantallen roept de vraag op of Dance Valley nog een festival van betekenis is. Liefhebbers vinden het gedateerd. Deejays spreken zich daar liever niet over uit. Ze hebben veel werk door een overvloed aan buitenfestivals, al dan niet gratis toegankelijk. Defqon was eind juni met 45.000 bezoekers uitverkocht. Ook Decibel Outdoor (20 augustus) is uitverkocht. Dance Valley concurreerde dit weekend met Solar (25.000) in Roermond, Welcome To The Future (’t Twiske) en Gay Pride (Amsterdam).

Dance Valley beraadt zich op een compactere variant. Nu maakt organisator UDC het terrein klaar voor het evenement dat zaterdag plaatsvindt: Dutch Valley – een nieuw muziekfestijn rondom Nederlandse muziek, van Nederpop- en Nederhop tot levenslied en gouwe ouwen. Kaartjes kosten 55 euro, maar wie bij winkelier C1000 Nederlandse groente koopt, krijgt een voucher voor een gratis tweede kaartje.

    • Amanda Kuyper